Mandag formiddag inviterte Lindesnes kommune til pressetreff om ulykken og kommunens eksiterende rutiner i svømmehallen.

Ordfører Alf Erik Andersen (Frp) og enhetsleder for kultur og idrett Vidar Torsøe var til stede.

– Vi gjennomfører også egne, interne undersøkelser i saken for å avdekke om det er forbedringsmuligheter i rutiner og slike ting, sier Andersen.

Utenfor varmtvannsbassenget står det to stoler. Den ene peker gjennom vinduet og inn i bassenget. Foto: Iselin With Vårøy

Lørdagen før påske, på ettermiddagen, ble Celine Ikirezi (7) funnet livløs i Mandal svømmehall. Hun ble oppdaget av gjester på bunnen av varmtvannsbassenget som dykket ned for å hente henne opp. Både gjester og badevakter bidro med førstehjelp. Politi, brannvesen, ambulanse og luftambulanse rykket ut til svømmehallen. Jenta ble fraktet til Sørlandet sykehus med luftambulanse, der ble hun senere bekreftet død.

– I varmtvannsbassenget har det vært krevende å få stilt inn alarmsystemet i bunnen av bassenget til å fungere riktig. Det har ofte gått falske alarmer og derfor har dette tidvis vært deaktivert. Alarmsystemet var deaktivert da ulykken skjedde, sier Torsøe.

Badevakten som sitter i billettluken kan følge med på bassenget ved hjelp av overvåkningskameraer. De siste 45 minuttene av åpningstiden sitter det ingen og følger med. Foto: Iselin With Vårøy

Borte fra skjermene

Kommunen forklarer at det under publikumssvømming skal være tre badevakter på jobb. Én person sitter i billettluken og to er ute ved bassengene. I billettluken er det en skjerm som viser overvåkningsbilder fra de to bassengene. De to i selve hallen sitter på stoler ved det store bassenget, én følger med på det store bassenget, og én ser gjennom vinduet og holder øye med varmtvannsbassenget.

Én time før åpningstiden er over, stenges billettluken.

– De siste 45 minuttene er den tredje badevakten også ute ved bassenget og bidrar under avslutningsaktiviteter, sier Torsøe.

Den siste timen var dermed den tredje badevakten tidvis borte fra overvåkningskameraene og bidro med å rydde ned i svømmehallen, samt i billettluken.

– Vet dere hvor badevaktene oppholdt seg da ulykken skjedde?

– Slike detaljer om hendelsesforløpet må vi nesten komme tilbake til, sier Andersen.

Ordfører Alf Erik Andersen (Frp), Vidar Torsøe, enhetsleder for kultur og idrett og kommunikasjonsrådgiver i Lindesnes kommune Aud-Marit Dahle Steinbru. Foto: Iselin With Vårøy

Lave stoler

Stolene som badevaktene hovedsaklig bruker når de er på jobb, står på bakkenivå. I svømmehallen finnes det også høye stoler som gjerne benyttes for å se bunnen av bassenget bedre.

– Badevaktene sitter på stolene og går jevnlig runder rundt bassenget. Hver halvtime roteres det på plassene, slik at den i billettluken kommer inn i svømmehallen, mens den ansvarlige for varmtvannsbassenget jobber seg gjennom garderober, badstue og ut til billettluken. I mellomtiden der, er det én badevakt i svømmehallen, sier Torsøe.

I svømmehallen har badevaktene mulighet til å benytte høye stoler for å se i bunnen av bassenget. Foto: Iselin With Vårøy

Han forklarer at det er flere faktorer som spiller inn på når den høye stolen brukes.

– Har kommunen gode nok rutiner?

– I det store og det hele har vi det, men det vil alltid være rom for forbedring, svarer Torsøe.

– Er folk trygge i svømmehallen?

– I anlegget hos oss har vi rutiner som gjør at folk skal føle seg trygge under ansvar, svarer ordføreren.

Det var i varmtvannsbassenget ulykken skjedde. Foto: Iselin With Vårøy