VEST-AGDER I vedtaket fra fylkestinget heter det at «Vest-Agder fylkeskommune er enig i at utbyggingen av E 39 på strekningen Breimyr–Lyngdal vest delfinansieres med bompenger».

Fylkestinget gir prinsippiell tilslutning til Nye Veiers forslag om ni bomstasjoner og takst for bompassering (se faktaboks). Konkret plassering av bomstasjonene vil bli endelig avklart etter godkjente reguleringsplaner. Det må letes aktivt etter måter å redusere takstene på fram mot iverksettelse.

Innkrevingstiden settes til 15 år i hver bom, og skal baseres på det nye rabattsystemet som er vedtatt av Stortinget. Ved oppstart forutsettes det at gjennomsnittstakstene ikke overskrider Nye Veiers forslag (i 2016-kroner). Det må vurderes å forlenge innkrevingsperioden gitt at faktisk takst kan bli lavere enn anslått i Nye Veiers saksfremlegg.

Dersom trafikken på sideveier viser seg å bli for stor, vil det vurderes trafikkregulerende tiltak på disse veiene.

Det legges opp til at nullutslipp— og lavutslippsbiler skal betale bompenger, men gis rabatt når regelverket tillater det. Byggingen av strekningen kan startes opp så snart Stortingets tilslutning foreligger.

Bomstasjoner og takster

FraTilTakst
BreimyrMonan19 kr
MonanLohnelier32 kr
LohnelierDøle bru17 kr
Døle bruMandal25 kr
MandalReibakken39 kr
ReibakkenLivold29 kr
LivoldHerdal44 kr
HerdalRøyskår33 kr
RøyskårVatlandstunnelen34 kr

Tunge kjøretøy betaler tre ganger takst.

Kilde: Nye Veier