Sjøørret: Mads Heldal fisker mye i Mandalselva, og selv om den bugner av laks er det sjøørret som står ham nærmest.
Nattfiske: Mads Heldal med en stor sjøørret etter nattfiske i Øyslebø
1. juni: Den magiske datoen alle laksefiskere går og venter på. Mads Heldal gleder seg til premieredøgnet.
Laksefluer: Flueboksen er fylt med fristende fluer Mads Heldal har tro på.
Favoritt: Høyreback Heldal har flere fluer, men favoritten er denne som naturligvis har fått navnet Grønn Power.

Norske lakseelver har felles åpningsdato og med få unntak er det den første dagen i juni som gjelder. Tusenvis av sportsfiskere har nå klargjort stenger og sneller, og venter utålmodig på at sesongen skal komme i gang. I Øyslebø er en av dem som gleder seg mest, MK-spiller Mads Heldal.

– Det blir skikkelig gøy å komme i gang nå, dette er jo noe man går og gleder seg til gjennom hele vinteren, sier Heldal som forteller han fisker en del laks, men at nattfiske etter sjøørret i elva står han nærmest.

– Jeg fikk en 3-4 sveler i fjor, men jeg fikk enda flere sjøørret. Jeg fikk vel henimot 20 sjøørret i fjorårets sesong, sier den fluefiskende høyrebacken. Heldal som har hatt en god innledning på fotballsesongen håper at også fiskesesongen kan gi gode resultater, men hva setter han høyest. Storlaks eller scoring i krysset?

Nattfiske: Mads Heldal med en stor sjøørret etter nattfiske i Øyslebø Foto: Foto: Privat

– He-he, det er mange som har spurt meg akkurat det spørsmålet og faktisk så klarer jeg ikke helt å veie opp hva som er størst. Begge deler gir jo et adrenalinkick, men det å få en stor fisk er jo helt fantastisk, sier Heldal.

Store forventninger

Sportsfiske etter laks er en aktivitet som krever en del tålmodighet og ikke minst stå-på-evne. Det er ikke alltid laksen er like bitevillig og for å lykkes med fisket gjelder det å ikke gi opp. For å holde motivasjonen oppe er forventninger til fangst et viktig redskap for fiskere, og foran årets sesong er forventningene høye. I Mandal finner vi lakseentusiasten Kenneth Bringsdal og det er få som bedre kan spå årets sesong enn nettopp han.

Favoritt: Høyreback Heldal har flere fluer, men favoritten er denne som naturligvis har fått navnet Grønn Power. Foto: Petter Emil Wikøren

– Jeg har stor tro på at årets sesong kommer til å bli bra. Det er ingenting som tilsier noe annet og jeg har allerede sett laks hoppe i munningen, sier en spent Bringsdal som ennå ikke er sikker på hvor mye han skal fiske i Mandalselva.– Jeg har ennå ikke fått ordna meg fiskekort i Mandal og jeg pleier jo få masse fisk i Lygna, så det vil vise seg. Men fiske skal jeg uansett, sier Bringsdal.

Fisker med venner

i fjor endte Mandalselva opp med en totalfangst på 8,2 tonn laks, noe som betegnes som svært bra. En gunstig vannføring og god oppgang av laks gjorde at fiskerne hadde nok av sjanser i elva. Mads Heldal håper på å sette sjansene som byr seg, både på banen og i elva.

Laksefluer: Flueboksen er fylt med fristende fluer Mads Heldal har tro på. Foto: Petter Emil Wikøren

– Ja, jeg håper det blir tid til fiske, men jeg skal også gå oppsyn i elva, så det blir litt av det også, sier Heldal som røper at favorittplassen er på «Øya» nedenfor Øyslebø sentrum.– Vi er en gjeng som fisker litt sammen og det er klart at «Øya» er favoritten. Jeg har tatt mange sjøørret der, sier han.

Muligheter for alle

Mandalselva er lang og det finnes fiskemuligheter for alle som har ei fiskestang. Det er ikke slik at man må ha utstyr for titusener av kroner for å være med på fisket. Og ofte er det de dummeste bøndene som får de største potetene, heter det i ordtaket.

– Man kan fiske laks selv om man ikke har lang erfaring eller har brukt opp feriepengene på utstyr. Det handler om å være ved elva og ikke gi opp med en gang. Ofte er det nybegynnere som stikker av med de største laksene, sier Bringsdal.