MARNARDAL Etter høy feber og relativt dårlig allmenntilstand ble Sandåker forrige uke akuttinnlagt på Sørlandet sykehus med en hissig infeksjon. Infeksjonen viste seg å være alvorlig. Lørdag ble han skrevet ut, men ordføreren kommer til å trenge etterbehandling i lengre tid fremover på grunn av infeksjonens alvorlighet.

Søndag ettermiddag kommer Sandåker med et lengre personlig innlegg på egen facebook konto.

«Livet består av oppturer og nedturer og for meg som privatperson har 2017 så langt vært ganske krevende. Mandag før påske fikk jeg dessverre også en kreftdiagnose som heldigvis ikke er av en aggressiv type, men som likevel vil kreve behandling etterhvert».

– Kunne vært verre

Mandag før påske fikk ordføreren den tøffe beskjeden om at han har fått prostatakreft.

– Det var selvfølgelig ikke noen hyggelig beskjed å få, men jeg har hatt noen indikasjoner en stund, så jeg var veldig forberedt på det. Men man blir jo aldri helt forberedt på det veldig negative. Det kunne vært bedre, men det kunne jo vært mye verre også. Det er heldigvis ikke den aggressive typen. I hvert fall ikke nå, sier han.

Fokuset nå er å bli frisk. Det vil nok også gjøre at jeg må prioritere noe annerledes i tiden fremover. Jeg håper på forståelse for dette

John Øyslebø har fungert som ordfører i Sandåkers sykefravær. Sandåker kommer til å jobbe noe redusert fremover og kommer til å delegere en del til varaordfører også den første tiden.

Må prioritere framover

Formen er fremdeles redusert etter den alvorlige infeksjonen som har herjet kroppen.

– Det går seg til, men legen var klar på at jeg måtte forvente at det gikk et par måneder før jeg var på plass igjen.

Legene har vært tydelige på at han ikke kan jobbe fulle dager slik som helsa er nå. Faren for at infeksjonen kan blusse opp igjen er til stede. Dette må han ta hensyn til.

– Jeg kommer til å prioritere strengere hva jeg deltar på. Fokuset må være på helsa og det å bli frisk. Jeg må bruke mer tid på slike ting som å gå turer i skogen og bygge opp igjen immunforsvaret. Men dette kommer til å gå greit, sier ordføreren optimistisk.

I tenkeboksen

Søndag ettermiddag er han på tur i skogen, fortsatt litt satt ut over det han har vært gjennom de siste ukene. Han er inne i en periode hvor han må finne ut hvilken type behandling han vil ha, alternativt om han velger å se ting litt an.

Det står mellom å være sikker på å bli kvitt kreften, men med betydelige bivirkninger som den vanlige behandlingen i Norge gir, eller gå til utlandet og få lokal behandling. Det er et valg mellom trygghet eller livskvalitet, og det er ikke enkelt

– Tipset jeg fikk var å bruke tid på dette. Det er ikke noe akutt som må avgjøres med det første. Det står mellom å være sikker på å bli kvitt kreften, men med betydelige bivirkninger som den vanlige behandlingen i Norge gir, eller gå til utlandet og få lokal behandling. Det er et valg mellom trygghet eller livskvalitet, og det er ikke enkelt, forklarer marnardølen.

Mindre aktiv

Ordføreren velger å være åpen om kreftdiagnosen for å gi innbyggerne en forklaring på hvorfor han de siste månedene ikke har vært like aktiv og engasjert i ordførerrollen.

– Det er mange ting som har gjort at fokuset har vært på annet enn jobben. Jeg ønsker å være åpen om dette for at folk skal forstå hvorfor jeg ikke har vært så på som mange sikkert forventer den siste tiden. Fokuset nå er å bli frisk. Det vil nok også gjøre at jeg må prioritere noe annerledes i tiden fremover. Jeg håper på forståelse for dette, sier Sandåker.