To spørsmål står stadig ubesvart i den pågående debatten.

1. Reguleringsformålet?

I saksdokumentene er definert formål produksjon av havvindturbiner.

Dette er feil, formålet er steinbrudd, jamfør forurensningsforskriften paragraf 30-1:

«Dette kapittelet omfatter stasjonære og midlertidige/mobile knuseverk samt siktestasjoner som produserer pukk, grus, sand og singel. Midlertidige/mobile virksomheter regnes som stasjonære etter at virksomheten har foregått på samme sted mer enn et år...».

Steinknusningen i Sodevika vil ta mer enn ett år. I henhold til tiltakshaver selv vil anleggsfasen ta minimum seks år, men sannsynligvis vil den pågå i langt flere år i praksis, og anlegget er følgelig å anse som et stasjonært knuseverk/steinbrudd.

Steinknusingen kan derfor ikke defineres som «anleggsfase», slik den defineres i de foreliggende planene, men den faller derimot innunder Forurensningslovens bestemmelser (kapitel tre, paragraf 11 med flere), med spesifikke krav til søknad, tillatelser og strenge begrensninger av utslipp, støy, støv med mer.

Ved å godkjenne planene under dekket av produksjon av havvind-turbiner, og altså ikke søke om tillatelse til å drive steinbrudd som planen ifølge lovverket helt klart innebærer, omgås gjeldende norsk lov.

Er Lindesnes kommune sine politikere klar over at ved å vedta de foreliggende planene, bryter dere norsk lov? Selv om vedtaket skulle fattes med tverrpolitisk flertall, er det like fullt ulovlig.

2. Inntjeningen for Lindesnes Kommune?

Inntjeningsprognoser etterlyses. Denne informasjonen mangler i saksdokumentene. Et steinkast unna Sodevika, ligger Strømsvika. Økonomiske resultater som kommer Lindesnes befolkning til gode fra nedsprenging av Strømsvika er begredelige.

I de tallene som har kommet frem (blant annet i Lindesnes avis – innlegg 13. mai), vises det til at Strømsvika Holding AS ikke betaler skatt grunnet skattemessige underskudd, ikke betaler eiendomsskatt på grunn av at der er ingen bygninger på anlegget, og heller ikke har noen ansatte. Formannskapet i Lindesnes kommune er generalforsamling i selskapet.

Slik det ser ut, er det totalt sett kun svært lave leieinntekter på rundt én million kroner årlig som kommer som inntekt til Lindenes kommune, og det etter at Mandal Havn Strømsvika har investert minst 15 millioner kroner i området.

Ut ifra den begrensede informasjonen som foreligger er Strømsvika et tapsprosjekt for Lindesnes kommune. Vil nedsprenging av Sjunefjellet og med det utbygging av Sodevika bli en tilsvarende økonomisk tapsaffære for kommunens innbyggere?

Kommunens økonomidirektør bør snarest komme på banen med presentasjon av tydelige, reviderte regnskap fra Strømsvika som viser inntjeningen/tapene for Lindesnes kommune fra oppstarten i 2015. Disse tallene kan kanskje gi en pekepinn på hva som kommer i Sodevika? Er ikke Lindesnes kommunes eventuelle forventet inntjening eller økonomiske tap viktig saksinformasjon for politikerne som skal si ja eller nei til planen?

Helt avslutningsvis; Hvem rammes?

Når en har bodd med støy og støv, og også lysforurensning, fra Strømsvika i snart ti år, har en god innsikt i hva de foreliggende planene for Sodevika betyr for omliggende bomiljø.

Hvis en ikke har bodd i nærheten av området, har en ikke forutsetninger for å forstå hva et steinbrudd egentlig innebærer av belastninger.

I Strømsvika har omrent to millioner tonn stein blitt sprengt ut over åtte år. I Sodevika skal 16 millioner tonn sprenges ut over seks år, det vil si 2,7 millioner tonn per år.

Altså åtte ganger volumet på 80 prosent av tiden.

Det betyr å multiplisere støy og støv fra steinbruddet på Strømsvika med minst tigangen med tanke på støy og støv fra steinbruddet i Sodevika.

Det vil bety enorme mengder utstyr av gigantiske dimensjoner som skal driftes 24/7 alle dager hele året i mange år. Metall mot stein høres godt. Det høres svært godt over veldig lange avstander.

Sodevika-nedsprengingen vil følgelig bety en rasering av bo- og hytteområder i nærliggende områder, samt i Nordfjorden, Kige og på deler av Skjernøy når vestavinden blåser. Når derimot østavinden også innimellom tar tak, vil Mandal bys innbyggere få en solid smakebit av belastningene – både støy og støv i store mengder.

Tilreisende og turister vil også påvirkes negativt i betydelig grad – det vil si i den grad de eventuelt fortsetter å komme til en fallert sørlandsidyll. Hva med tapene for handelsstanden? Hvem ønsker dette?

Margrethe Schøning Nær nabo, Klevefjorden

Hvis en ikke har bodd i nærheten av området, har en ikke forutsetninger for å forstå hva et steinbrudd egentlig innebærer av belastninger.