MANDAL: – Jeg synes han har en dramatisk og spennende historie, spesielt tatt hans unge alder i betrakning. Det var ikke vanskelig å si ja, sier Jon Gangdal til Lindesnes.

Gangdal skal skrive historien om Faizullah Muradis liv. Gangdal har blant annet skrevet boken «Trond Bolle — alles helt, min mann». Trond Bolle var kommandosoldat i Marinejegerkommandoen, og ble drept av en veibombe på et ISAF-oppdrag i Afghanistan i 2010. Gangdal har derfor allerede god innsikt i temaet.

– Å skildre en oppvekst i et land i krig er bare en side av boken. Hva gjør det med folk? Men her er det også så mye mer. Dette handler også om hvordan ISAF-styrkene har benyttet lokalbefolkningen i krig, og hvordan man deretter tar vare på dem, sier Gangdal.

I førsteperson

Boken skal fortelles med Faizullahs egen stemme. Forfatteren selv mener det er en bok som aldri er skrevet i norsk historie tidligere, og han legger ikke skjul på at det er krevende.

– Det blir jo ikke en bok med det kritiske blikket, men en bok hvor man får en følelse av hvordan hans liv har vært. Det er en krevende øvelse å finne en slik stemme, men jeg begynner å finne den nå, sier Gangdal.

Tar tid

Han har møtt Faizullah flere ganger allerede. De møtes og prater på engelsk. Deretter skal Gangdal oversette og skrive det på norsk, før han deretter oversetter det til engelsk så Faiz selv kan lese.

– Det tar tid, men det er uhyre spennende. Faizullah er en usedvanlig reflektert mann, sier Gangdal.