Budstikka har stilt en rekke spørsmål for å gjøre det lettere for deg som velger å se hva de ulike partiene står for.

Dette har vi spurt dem om:

1. – Hva er partiets viktigste kampsak?

2. – Hvordan skal valgløftene finansieres?

3. – Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

4. – Hvilke valgløfter er brutt?

5. – Hvem vil dere samarbeide med?

6. – Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

7. – Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

Vi har fått svar fra SV, Ap, Frp, H, KrF, Sp, MDG, V, Rødt, Tverrpolitisk Folkeliste og Demokratene.

Dette har de svart:

Kasper Bekkeli Espeland, 2. kandidat Rødt. Foto: Tronn Drønnestad Hansen

Rødt

Svar fra Kasper Bekkeli Espeland, 2. kandidat.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

Kampen mot forskjells-Norge er vår viktigste sak. Generasjonen som vokser opp i dag kan bli den første på over 100 år som får det mindre trygt enn foreldrene sine.

Økte forskjeller og privatisering truer alt det arbeiderbevegelsen har bygget opp i Norge – trygghet, velferd og et sterkt fellesskap. Det gjør at makt og muligheter blir urettferdig fordelt. Folk sorteres etter størrelsen på lommeboka.

Samfunn bygget på samarbeid og likeverd er mer rettferdige enn samfunn basert på kapitalistisk konkurranse. Fordi fellesskap fungerer. Derfor er kampen mot forskjells-Norge Rødts aller viktigste sak.

I Kristisand har vi foreslått en tiltakspakke for lavinntektsfamilier som inneholder tiltak både for å hjelpe barna som er i denne situasjonen i dag, men også for å løfte folk opp og ut av lavinntekt. Forslagene er; familiekoordinator for lavinntektsfamilier slik at man kan få hjelp til å navigere i systemet; at det opprettes en vikarpool for kommunale sektorer med stor bruk av vikarer, for å sikre ansatte hele og faste stillinger og mer forutsigbarhet; Flere hele og faste stillinger; Nav ombud; regulere satsene for SFO og barnehage slik at lavinntektsfamilier her reel anledning til å sende barna dit; aktivitetskort med selvvalgt gratis fritidsaktivitet og familieinngang på for eksempel Aquarama, kino, Kilden og Dyreparken.

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

I den nye storkommunen har vi seks forslag som det er realistisk å gjennomføre innenfor dagens budsjettrammer. For eksempel krever vi god livskvalitet gjennom hele livet. Derfor vil vi ha bort stoppeklokker og rigide skjema i hjemmetjenestene. Vi vil også at Kristiansand skal bli best i Norge på hele og faste stillinger. Et annet forslag som ikke koster kommunen penger er at vi sier nei til ytterligere kommersialisering av offentlige tjenester. Vi vil satse på kommunale og ideelle aktører i for eksempel barnehagesektoren.

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

I kommuner og fylkeskommuner hvor vi har hatt makt har vi blant annet vært med på å sikre at man ikke svekker arbeidsmiljøloven, vi har sørget for at kommunal velferd skal være en profittfri sone, og vi prioriterer gratis SFO og barnehage.

– Hvilke valgløfter er brutt?

I Søgne, Songdalen og Kristiansand har vi ikke vært i posisjon og sånn sett ikke fått gjennomslag for våre valgløfter og heller ikke kunnet bryte de.

– Hvem vil dere samarbeide med?

Rødt samarbeider naturlig med partiene på venstresida i norsk politikk.

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

Kommunen må prioritere tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet fremfor sentralisering. Vi sier at vi setter innbyggerne foran utbyggerne. De fleste innbyggerne i den nye kommunen bor ikke i sentrum (Kvadraturen) likevel ser man at mye av fokus er på prosjekter som ligger der. Vårt fokus er å gi innbyggerne et godt tilbud der de bor.

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

Vi frykter økt sentralisering av både makt og penger, derfor var vi mot kommunesammenslåingen. Rødt jobber for økt innflytelse for innbyggerne. Vi tror ikke at politikerne i kommunestyresalen har alle de gode svarene. Derfor ønsker vi å legge til rette for at vanlige folk skal komme til ordet i kommunen. De av oss som blir folkevalgte har et ansvar for å representere folkets interesser.

Per Gunnar Salomonsen Foto: Arkivfoto

Sosialistisk Venstreparti (SV)

Svar fra Per Gunnar Salomonsen, 3. kandidat.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

Få ned klimautslippene i Kristiansand. Vi er blitt en sinke i forhold til andre større byer. Videre minske forskjellene mellom de som har mye og de som har mindre gjennom blant annet barnetrygd til alle barn også der hvor familien mottar sosialhjelp, og innføre gratis SFO på første trinn i kommende periode.

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

Omdisponeringer innenfor budsjettet, og redusere overskuddet gjennom å øke utgiftsrammen.

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

E39 utenom Søgne sentrum, Vedtakene Søgne Videregående skole og vedtak om bygging av en stor ny kommunal barnehage i Ausvigheia.

– Hvilke valgløfter er brutt?

I Søgne kommune, ingen.

– Hvem vil dere samarbeide med?

De partier som i motsetning til dagens flertall vil ha en politikk som er for de mange og ikke de få med store formuer og makt.

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

Ryddige og forutsigbare vilkår og rammer både når det gjelder kommunens tilrettelegging, areal- og reguleringsplaner og krav til tilbydere som kommunen skal kjøpe fra. Disse kravene skal fremme seriøsitet og kompetansebygging.

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

At utkanter som Søgne og Songdalen etterhvert ikke vil bli tilgodesett, men tappet for tilbud og ytelser fra det offentlige

Jannike Arnesen Foto: Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

Svar fra 4. kandidat Jannike Arnesen.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

Vi går til valg for sterkere felleskap. Vi vil ha en skolehverdag med fysisk aktivitet, mat og leksetid på skolen. Vi vil at eldreomsorgen skal være best mulig, ikke billigst mulig, og vi vil ha en offensiv klimapolitikk – det betyr blant annet at bussen må gå oftere, komme raskere frem og være billigere.

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

Som i dag gjennom overføring fra staten, kommunale avgifter og eiendomsskatt. Arbeiderpartiet vil ikke øke eiendomsskatten, men vil være med å harmonisere denne slik at den blir mest mulig lik i nye Kristiansand.

Gamle Kristiansand kommune gikk med 236 millioner i overskudd i fjor. Vi kan bruke pengene litt smartere.

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

Vi har innfridd alle valgløftene våre for Søgne og de fem viktigste satsingsområdene i Songdalen.

Hortemo idretts- og aktivitetspark blir realisert. Ny 1-7 skole på Skeivollen blir realisert som erstatning for Rosseland skole. Nytt kulturhus på Nodeland realiseres. Fotballhall realiseres. Idrettspark i Finsland er realisert.

– Hvilke valgløfter er brutt?

Ingen valgløfter er brutt for Søgne og Songdalen. Vi har ikke brutt noen valgløfter i Kristiansand, men vi har ikke fått flertall for flere av de sakene vi lovet velgerne våre, til tross for at vi ble byens største parti. De viktigste sakene vi ikke fikk gjennomført var innføring av en time daglig fysisk aktivitet i grunnskolen, en betydelig økonomisk satsing på å opprette flere fulltidsstillinger.

– Hvem vil dere samarbeide med?

Vi går til valg for et rødgrønt samarbeid i Nye Kristiansand. Det betyr SV, MDG, R og SP

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

Arbeiderpartiet vil ta i bruk hele den nye kommunen. Vi vil stå imot sentralisering av tjenester hvis det fører til dårligere tjenester for innbyggerne i deler av kommunen.

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

Dersom høyre vinner valget tror vi vi vil se stor sentraliseringsiver fremover

Christian Eikeland (Frp) der de nye omsorgsboligene skal bygges på Klepland. Foto: Hanne Hellvik (arkiv)

Fremskrittpartiet

Svar fra 2. kandidat Christian Eikeland, 4. kandidat Gry Vibeke Aga Stubstad, og 1. kandidat Stian Storbukås.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

Bydelene skal utvikles. Sentraliseringen flere andre partier tar til ordet for må stoppes. Styrke eiendomsretten, være en ja kommune i byggesaker. I tillegg skal eiendomsskatten avvikles gradvis. Så må de eldre i byen vises mer verdighet. De må få mer valgfrihet, og flere aktiviteter i hverdagen. Planlagt økning av bompengene må stoppes ved å droppe planene for Gartnerløkka utbyggingen.

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

Reduksjon av byråkrati og ledere i den nye storkommunen. Kansellering av kunstsiloen. Videre går Kristiansand med et digert overskudd, det må komme tilbake til dem som har betalt eiendomsskatt i mange år.

Eiendomsskatt er politisk latskap. Andre kommuner driver gode tjenester uten eiendomsskatt.

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

Vi har innført Elevombudet. Eldreomsorgen er styrket. Eiendomsskatten er redusert ved at bunnfradraget er økt. Vi har vært et ja parti i byggesaker, eiendomsretten er viktig for FrP.

– Hvilke valgløfter er brutt?

Familiens hus og etableringen av næringsråd ble valgt bort på grunn av kommunesammenslåing.

Vi har ikke klart å stoppe mottak av flere flyktninger, eller klart å få et forbud mot tigging. Til det trenger vi flere representanter. Vi har konsekvent stemt mot alle bomprosjekter.

– Hvem vil dere samarbeide med?

De som gir oss og velgerne våre mest gjennomslag. Reprise med Skisland frister ikke, da det var fire år med totalt rot i økonomien. Det går ut over alle.

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

Det viktigste for å opprettholde et godt tjenestetilbud i distriktene, det er å si ja til utvikling av boliger og arbeidsplasser i distriktene, ikke sentralisere all utbygging i buss-metro aksen. Ønske velkommen og hjelpe de som ønsker å satse i distriktene.

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

At nærheten mellom borgerne, system og politikere blir mindre. Vi skal være bevisst på vår rolle som ombudsparti.

Saken fortsetter under bildene

Ida Grødum (H). Foto: Arkivfoto
Terje Ø. Pettersen, 3. kandidat Kristiansand Høyre. Foto: Arkivfoto

Høyre

Svar fra Terje Ø. Pettersen 3. kandidat, Ida Grødum og ordførerkandidat Harald Furre.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

Det er aller viktigste er trygg oppvekst og en skole med kunnskap og mestring. Flere i jobb og inkluderende lokalsamfunn står også høyt.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

Det handler mye om å omstille hvordan vi jobber. For eksempel ønsker vi å videreføre Songdalsmodellen for byggesaksbehandling. Kommunesammenslåingen vil redusere midlene vi bruker på administrasjon så vi heller kan bruke det på enda bedre oppveksttjenester for barna. Fordi vi slår oss sammen vil vi også få mer storbymidler fra staten som vil komme innbyggerne til gode

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

Det handler mye om å omstille hvordan vi jobber. For eksempel ønsker vi å videreføre Songdalsmodellen for byggesaksbehandling. Kommunesammenslåingen vil redusere midlene vi bruker på administrasjon så vi heller kan bruke det på enda bedre oppveksttjenester for barna. Fordi vi slår oss sammen vil vi også få mer storbymidler fra staten som vil komme innbyggerne til gode

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

I Songdalen har Høyre bestått av tre mandater i mesteparten av perioden. Vi har kjempet og jobbet godt med saker som skole på Rosseland, opprustning av Finslandshallen og idrettspark for å nevne noe. Men å være i opposisjon betyr at man dessverre ikke alltid får gjennomslag.

– Hvilke valgløfter er brutt?

Vi har ikke lykkes med å senke eiendomsskatten i denne perioden eller å innføre fleksibelt opptak i barnehagene. Vi skulle ønske vi var kommet lengre med å tilby reell valgfrihet i omsorgen, særlig i forhold til BPA/brukerstyrt personlig assistent. Det arbeidet fortsetter i ny periode.

– Hvem vil dere samarbeide med?

Det er naturlig for oss å søke samarbeid med Krf, Venstre, PP og Frp, men vi ønsker også å se på mulighetene for samarbeid med MDG og SP.

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

Nære tjenester skal fortsette å være der folk bor. Vi vil at Kristiansand skal være en JA-kommune som spiller på lag med de som ønsker å skape aktiviteter og arbeidsplasser i sitt lokalsamfunn.

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

At noen innbyggere føler at det er for lang vei til politikerne. Jeg kan ikke få sagt det nok ganger: "Vi representerer folket og man må aldri være redd for å ta kontakt."

Saken fortsetter under bildene

Tore Smeplass står som nummer tre på valglistene til KrF. Foto: Arkivfoto
Sigrun Sæther er nummer fire. Foto: Arkivfoto

Kristelig Folkeparti

Svar fra ordførerkandidat Jørgen H. Kristiansen, 2. kandidat Tove Welle Haugland, 3. kandidat Tore Smeplass, 4. kandidat Sigrun Sæther, og 8. kandidat Arne Skraastad.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

KrF i nye Kristiansand har barn og familie som en av de viktigste sakene. Vi vil at familier med syke barn skal få den hjelpen de trenger. Vi ønsker å innføre fritidskortet. Vi ønsker universell utforming på skolene slik at alle barn skal ha mulighet til å gå på nærskolen. Gratis SFO for barn nr. 3. Vi trenger at det fødes flere barn! Når det gjelder senior og eldrepolitikk må vi se på de som en ressurs som kan bidra i samfunnet selv om de er pensjonister. Vi må også satse på aktivitetstilbud og tiltak for ensomhet for det fremmer helse.

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

Når det gjelder økonomi til gode tiltak så har heldigvis alle de tre kommunene som slås sammen en god økonomi der det er rom for å kunne få gjennomført noen av ønskene. Men man må finne flertall og prioriteringer må gjøres.

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

I Søgne har KrF vært med på å øke støtten til menigheter og trossamfunn. Vi har prioritert frivillige lag og organisasjoner med støtte. En styrking av barnehagene med en egen ernærings- og kjøkkenansvarlig.

– Hvilke valgløfter er brutt?

Vi kommer ikke på noe

– Hvem vil dere samarbeide med?

Både i Søgne og Kristiansand har det vært en tradisjon å samarbeide med høyre/ sentrum. Det har fungert godt, men vi vil ikke binde oss før valget til annet enn at vi har lovet å snakke med Høyre først etter valget.

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

Vi må innrømme at vi har begynt å bli litt bekymret for tjenestene i Søgne. Vi synes ikke det var greit at ledelsen i Nye Kristiansand foreslo legevakt inn til Eg, når den og andre tjenester har ligget som et premiss i sammenslåingen. Vi er nødt til å være våkne og aktive slik at distriktene blir prioritert. Derfor tenker vi det er ekstra viktig at det kommer mange politikere fra Søgne og Songdalen inn i det nye bystyret.

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

Det blir viktig at vi evner å se hele kommunen og menneskene som bor i den. At ikke noen bydeler eller grupper blir oversett eller glemt

Elisabeth G. Udjus Foto: Miljøpartiet De Grønne

Miljøpartiet De Grønne

Svar fra 4. kandidat Elisabeth G. Udjus, og 2. kandidat Hildegunn Marie Tønnessen Schuff.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

Klima og natur. Altså å ta vare på jorda, livsgrunnlaget vårt! Vi må rigge om samfunnet til lave utslipp og høy livskvalitet. Det handler blant annet om kollektivtransport og sykkelveier og samferdsel – men miljøhensyn må gjennomsyre alle politikkområder hvis vi skal drive kommunen vår i tråd med målene i Parisavtalen. Det er vi forplikta på, både Norge som stat, og moralsk som medmennesker.

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

Noen tiltak finansierer seg selv over tid, som energiøkonomisering og solceller på kommunale tak. Kollektiv- og sykkelsatsing vil vi bruke bompengene til, og det er mye å spare på å ikke bygge rådyre veier som øker trafikken. Vi er ellers ikke mot eiendomsskatt når det trengs, men den skal ikke være høyere enn nødvendig.

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

I Søgne har vi blant annet fått gjennomslag for solcellepaneler på takene til offentlige bygg, blomster og ville vekster i veikantene for insektene og bienes skyld, en ny stilling i administrasjonen i den nye kommunen som skal spesialisere seg på klima og miljø, og mer seksualundervisning på grunnskolen.

– Hvilke valgløfter er brutt?

Vi sitter ikke i posisjon i noen av kommunene som skal slås sammen, og da har det vært umulig å få gjennom de mest effektive tiltakene for kutt i klimagassutslipp.

– Hvem vil dere samarbeide med?

Alle utenom FRP og Demokratene, forutsatt at de gir oss gjennomslag for klimakutt og annen viktig politikk.

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

Vi vil styrke kommunale innkjøp av kortreist mat og produkter kraftig. Vi vil også knytte sammen hele storkommunen med bedre kollektivtransport, også til Finsland. Vi jobber for nærhet til tjenestene, og tenker at vi heller må tilby mer i bydelene i gamle Kristiansand etter modell fra Songdalen og Søgne, enn å flytte mer til sentrum. Vi vil ha kortreiste barn, med ordninger som sikrer barnehageplass i samme del av kommunen som folk bor.

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

At det ikke blir bevilget nok penger til kollektivtransporten for å knytte de nye bydelene sammen. I tillegg er vi redde for at skoler vil bli lagt ned.

Det er viktig å stemme inn representanter fra Søgne og Songdalen nå i overgangen, så vi får opparbeidet en god kultur for å ivareta alle deler av den nye kommunen.

Reidar Heivoll med stortingrepresentant Kjersti Toppe da hun besøkte Songdalen i august. Foto: Arkivfoto

Senterpartiet

Svar fra 1. kandidat Reidar Heivoll.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

- Nærhetsgaranti, tjenester nær der folk bor (barnehage, skole, SFO, sykehjem m.m.) i hele kommunen.

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

- Kommunesammenslåingen koster enorme summer. Derfor mener vi ikke at en kan avvikle eiendomsskatten enda, selv om vi ønsker å redusere den. Redusere utgiftene på Gartnerløkka.

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

-I Songdalen har vi innfridd de vesentligste punktene i programmet.

– Hvilke valgløfter er brutt?

-Kan ikke komme på noen i farten.

– Hvem vil dere samarbeide med?

-Der vi får mest gjennomslag for SPs politikk og mest innflytelse. Hvilken side vi velger avgjøres etter valget.

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

- Ved at SP får sterk innflytelse.

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

- Sentralisering og dårligere tjenestetilbud til innbyggerne. Mer byråkrati og større avstand mellom administrasjon/politisk ledelse og innbyggerne.

Arild Berge og Ivar Bergundhaugen Foto: Pressefoto

Venstre

Svar fra 5. kandidat Arild Berge og ordførerkandidat Ivar Bergundhaugen.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

Klima og miljø vil være Venstres kampsak. Venstre et sosialliberalt parti som ikke glemmer omsorg og fellesskap med de som ikke alltid har høye stemmer å rope med, som f.eks. mennesker med rusproblemer, fysiske eller psykiske utfordringer, lavinntekt eller annet.

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

Venstre har alltid ryddig kommuneøkonomi for øyet, og vil omprioritere innenfor rammen for å finansiere våre ønsker. Vi ønsker ikke å øke eiendomsskatten, heller å senke den på sikt.

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

I Kristiansand har Venstre fått gjennomført f.eks inntektsdifferensierte priser i SFO, utslippsfrie kommunale kjøretøy, lavterskeltilbud for psykisk helse og mye mer. I Søgne har vi fått enda mer og bedre turveier, fått planlagt nytt skolesenter på Tangvall, sørget for videreutvikling av Tangvall som sentrum mm.

– Hvilke valgløfter er brutt?

Vi har ønsket å avvikle den kommunale kontantstøtte i Kristiansand, søskenrabatt på SFO, flere park&ride anlegg utenfor bomringene. I Søgne skulle vi ønsket å bruke enda mer på oppvekstområdet.

– Hvem vil dere samarbeide med?

Som sentrumsparti er det vanskeligst å samarbeide med fløypartiene. Vi kan utelukke Demokratene og Rødt fullstendig, og si det blir veldig vanskelig med både SV og FrP. Vi ønsker å få gjennomslag for mest mulig, men har lovt å snakke med Høyre først.

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

Vi vil videreutvikle lokale sentra, der tjenester er tilgjengelige. Vi vil sikre legevaktordningen i Søgne og Songdalen, ha flere bussruter, videreutvikle Søgne Gamle Prestegård og Porsmyr Bygdetun. Utvikle OpenMind, videreføre gratistilbud for barn som Sommeruka og Sommerskolen. Videreutvikle Mjåvann og Lohneleir som næringsområder, og Nodeland og Tangvall som kommunedelsentre. Fortsette satsingen på kulturskolen i hele kommunen.

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

«Avstanden» mellom borgerne og kommunen og politikerne kan nok føles større. Men jeg tror at innbyggertorg og nye måter å involvere innbyggere på kan bøte på dette. Den nye kommunen gir muligheter for vekst og gode tjenester til enda flere.

Vidar Kleppe er 1 bystyrekandidat for Demokratene i Kristiansand. Foto: Arkivfoto

Demokratene

Svar fra ordførerkandidat Vidar Kleppe.

– Hva er partiets viktigste kampsak?

Den viktigste saken for Demokratene i Nye Kristiansand er mer rettferdighet og likebehandling - derfor vil vi sette folket i Søgne, Songdalen og Kristiansand først i alt vi gjør politisk. Derfor må hundrevis av offentlige millioner kroner til kunstsiloen i Kristiansand stoppes.

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

Eiendomsskatten har Demokratene som mål å fjerne. Bystyret skrinlegger alle planer om Kunstsiloen. Bystyret ber om at det fremmes en sak om salg av Kristiansand kommunes eierandeler i Kilden

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

Eksempel på noen politiske gjennomslag for Demokratene: Lavere husleie og bedre standard i kommunale boliger i Nye Kristiansand. Fjerne parkeringsavgiften ved Gimlehallen på ettermiddag og kveldstid. Bedre hjelp til kreftsyke. En bedre BRA-ordning i Kristiansand. At eldre på sykehjemmene i Kristiansand kan få nyte noe i "glasset" om de ønsker det. Tryggere skoleveier. Bedre hjelp til bostedsløse. Flere saker der kommunen har måtte betale oppreisning og erstatning til personer i Kristiansand kommune.

– Hvilke valgløfter er brutt?

Demokratene har selvsagt ikke brutt et eneste valgløfte i siste fireårsperiode.

– Hvem vil dere samarbeide med?

Demokratene vil snakke med alle partier som ønsker en ny og bedre kurs for Nye Kristiansand - der folket i Søgne, Songdalen og Kristiansand settes foran Kunstsiloen, bompenger og Gartnerløkka.

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes?

Tjenestetilbudet og næringsutviklingen i Nye Kristiansand må selvsagt bli bedre enn i dag - der ikke utkantene i den nye storkommunen glemmes. Dette vil Demokratene være en garantist for i neste bystyreperiode

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

Tvangssammenslåingen av Søgne, Songdalen og Kristiansand, som Demokratene var imot, betyr selvsagt at «storebror» Kristiansand har et ekstra stort ansvar for å passe på og hjelpe sine mindre søsken. Ved at tjenestetilbudet i Søgne og Songdalen styrkes. Legevakten i Søgne og Songdalen må styrkes. Ingen skoler må nedlegges, og ingen eldre skal tvangsflyttes til omsorgsboliger eller sykehjem i Kristiansand.

Erik Roftoft Foto: Pressefoto

Tverrpolitisk Folkeliste

Svar fra ordførerkandidat Erik Rostoft

– Hva er partiets viktigste kampsak?

Folkelista sine hjertesak er åpenhet og reell innbyggerinvolvering fra innbyggere i HELE det nye Kristiansand. Vi vil ha med innbyggere i alle bydeler når store byutviklingssaker skal bestemmes. Dette blir spesielt viktig nå som Søgne og Songdalen skal innlemmes i Kristiansand. Vi ser at dagens politiske flertall har det mer travelt med å gjennomføre store saker som berører mange, enn å reelt innvolvere innbyggerne i prosessene.

– Hvordan skal valgløftene finansieres?

Folkelista mener eksempelvis at prestisjebygg i Kvadraturen betyr flere hundre millioner av felleskapets midler brukt feil. Vi tror at alle bydeler i nye Kristiansand ville benytte disse pengene på en måte som flere får ta del i. Vi er også klare på at kommunen må drive mer effektivt.

– Hva har dere innfridd siste fireårsperiode?

Det er første valg Folkelista stiller til i 2019

– Hvilke valgløfter er brutt?

Foreløpig ingen ettersom vi er en ny politisk liste – Hvem vil dere samarbeide med?

Folkelista er et sentrum/høyre, sentrum/venstre alternativ. Vi ønsker et sentrumsinitiativ men vil politisk støtte den siden som gir oss meste gjennomslag for våre saker

– Hvordan skal tjenestetilbud og næringsutvikling i distriktet opprettholdes

Folkelista støtter en desentralisert bystruktur med aktive og inkluderte bydeler. Vi tror dette vil bidra til en rekke lokalt baserte næringsvirksomheter og tjenester. Vi vil bidra til å stimulere næringsutvikling i HELE kommunen basert på forutsetninger og lokalt initiativ.

– Hva frykter dere mest med å bli en storkommune?

Folkelista er meste redd for at perifere bydeler «glemmes» eller blir tilgodesett etter «de som skriker høyest»-metoden. Vi ønsker derfor et tett samarbeid mellom kommune og idrett, frivillige organisasjoner og velforeninger. Disse skal bidra til å hjelpe kommunen med å styrke bydelene gjennom planer for lokale investeringer og bydelsutvikling.

Bystyrekandidat for partiet Rødt, Kasper Bekkeli. Foto: Privat

Rødt

Svar fra Randi Bakkland, Ellen Rudnes og Kasper Bekkeli