Med opplæring av kunstneren Erlend Helling Larsen, ble klasse 8B på Tangvall Skole mandag morgen bidragsytere for den kommende juleutstillingen på Søgne Gamle Prestegård.

Utstillingen har vært et årlig prosjekt i samarbeid mellom Søgne Kunstlag, Søgne Gamle Prestegård og skolene i Søgne, hvor fokuset har vært på tidsaktuelle temaer. I år handler det om det nye faget som handler om livsmestring som kommer inn i skolen.

Før elevene fikk sette i gang med prosjektet fortalte kunstneren klassen om hans bakgrunn til prosjektet.

Elevene fikk opplæring av kunstneren Erling Helling Larsen, før de satt i gang med sine egne bidrag til juleutstillingen. Foto: Sebastian Faugstad

– Noen som leser Playboy?

– Er det noen her som har sett i et Playboy-magasin før? spør Larsen åttendeklassingene.

Han har tidligere jobbet med utklippene i blant annet Playboy-magasinene, hvor han med skalpell har kuttet ut modellene og tilføyd dem nye kropper og klær. I praksis er det dette elevene nå skal gjøre ved hjelp av ulike glossy magasiner.

Elevene hadde total kreativ frihet da de satte i gang med sine egne bidrag. Foto: Sebastian Faugstad
Her er et eksempel fra et ferdig resultat som skal være med på utstillingen. Foto: Hanne Kro Sørborg
Her er et eksempel fra et ferdig resultat som skal være med på utstillingen. Foto: Hanne Kro Sørborg

– Det jeg tror vi holder på med er å lage nye kropper og identiteter uten digitale virkemiddel. Så velger noen å lage monster, mens andre lager finere kropper. Men de står under total kreativ frihet, smiler Larsen.

– Men hva blir dette til under utstillingen?

– Det lurer jeg også på, ler han.

Dette er den femte åttendeklassen i Søgne som nå er involvert i utstillingen. Larsen setter dem bare i gang, for så å komme tilbake senere for å skape en utstilling av bidragene.

– Så noen av dem blir gjerne forstørret, noen blir kanskje forminsket, og noen holder seg originalt format. Men alle vil være med på sluttprosjektet i en eller annen form. Men her i dag er det bare gøy å se dem rive opp, skjære og ødelegge, påpeker han.

Elevene kutter opp modeller fra glossy magasiner med skalpell, og får forme nye kropper og identiteter utfra egen kreativitet. Alle bidrag vil være med på årets juleutstilling på Søgne Gamle Prestegård. Foto: Sebastian Faugstad

Livsmestring som skolefag

Årets tema er kommet i sammenheng med at livsmestring og psykisk helse blir en del av læreplanen i skolen fra 2020. Å bruke dette som tverrfaglige tema i skolen skal gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og skal gi elevene muligheter til å ta ansvarlige livsvalg.

– Derfor velger vi å fremme spørsmålene «hvem er jeg, hvor hører jeg til, er det plass til meg?», det er en viktig del av fusjonen som vi jobber med, understreker Hanne Kro Sørborg.

– Vi har jo tatt opp tidsaktuelle temaer hvert år. I fjor jobbet vi med prosjektet «følelser på boks», året før der igjen var det et miljøprosjekt. I år jobber vi med livsmestring for den nye juleutstillingen, kommenterer Marit Gjertsen, programansvarlig for Søgne Gamle Prestegård.

– Det er så mange viktige ting man må tenke gjennom. Å ikke bare sitte med den store læreboken, men å faktisk få dem i aktivitet, jobbe med ting over flere fag på flere måter, avslutter Sørborg.