Norge har to VM-billetter som deles ut til sammenlagtvinneren av IAME Series Norway Øst, og IAME SERIES Norway Vest. Finslendingen Emil Djupesland (9) stakk av med begge.

Han tilbringer derfor nå dagene i Frankrike på motorsportbanen Le Mans, i full gang med forberedelser før racene.

– Vi starter på blanke ark her. Nivået er langt høyere enn det han har vært ute for før, forteller Kjetil Dale, som sammen med Emil og Bjørn Djupesland utgjør Djupesland Racing.

Racingteamet reiste med varebil til Frankrike torsdag forrige uke.

De første dagene ble mye av tiden brukt på å optimalisere motoren og egne kjøreevner for ungtalentet. Foto: Kjetil Dale

Prøver å innhente tiden

De første dagene ble mye av tiden brukt på å optimalisere motoren og egne kjøreevner for ungtalentet. Dale forklarer at kjøreforhold, teknikk og motorer i bruk er annerledes i en slik konkurranse.

– Det er mye nytt vi må ta stilling til. Foreløpig mangler vi et til to sekund for å nå igjen de beste, påpeker Dale.

Selv kommenterer ungtalentet at det er beintøff konkurranse han skal møte.

– Dette kommer nok ikke gratis for han, understreker Dale.

I skrivende stund blir det jobbet med optimalisering av kjørestilen, for at at Djupesland skal få mest mulig effekt ut av motoren.

Under sitt aller første løp i Haugesund satt Emil Djupesland (9) banerekord i hans klasse. Foto: Sebastian Faugstad

Nærmer seg verdenstoppen

Dette er det første internasjonale racet Emil Djupesland deltar på. Dale forteller at det er litt arbeid igjen før han kommer blant verdenstoppen.

– Det er klart at mange av de andre deltakerne gjerne har litt mer erfaring på et slikt føre. Men vi har leid inn en coach som er med gjennom uken, forklarer han.

Teamet har fått med seg Frode Lien fra Lietech Parloin Norway, som med mange års erfaring med gokartmontering og coaching skal hjelpe ungtalentet gjennom uken.

I tillegg har de fått tildelt en ny motor, og fått leid inn en forgasser som blir brukt.

– Vi bruker det vi er tildelt, og satser på at vi får alle justeringer på plass før finalen på lørdag, kommenterer Dale.

Teamet har fått med seg Frode Lien fra Lietech Parloin Norway, som med mange års erfaring med gokart montering og coaching skal hjelpe ungtalentet Emil Djupesland gjennom uken. Foto: Kjetil Dale

Knallhard konkurranse

Emil Djupesland konkurrerer i klassen cadetti, for aldergruppen åtte til ti år. I VM stiller han mot 29 andre i hans klasse, spredt mellom 49 ulike land. I år er første gangen VM blir arrangert for denne klassen.

I klassen kjøres det med 60 kubikkcentimeter motor med fem hestekrefter, og en toppfart på rundt 90 km/t.

Konkurransen organiseres med to treningsdager før tids-runder, heat-runder, semi-finale og til slutt finaler i klassene. Racene arrangeres på motorsportbanen Le Mans, som er kjent som Formel 1-bane og for det årlige 24-timersløpet.

– Han er litt nervøs. Det er klart at dette er veldig stort for en niåring å ta del i, avslutter Dale.

Norge har to VM billetter som deles ut til sammenlagtvinneren av IAME Series Norway Øst, og IAME SERIES Norway Vest. Finslendingen Emil Djupesland (9) stakk av med begge. Foto: Kjetil Dale