Ordførerkandidat Alf Erik Andersen fra FrP skriver i et leserinnlegg at det er «valgfrihet, kvalitet og barnas beste som bør være i fokus – ikke en ideologisk dragkamp om hvem som eier norske barnehager.»

Det Frp og Alf Erik Andersen unnlater å fortelle er alle historiene om hvordan private, kommersielle barnehageeiere tjener seg søkkrike på drift og salg av barnehager. Et eksempel på dette er barnehagemillionær Eystein Sævareid Aase som i 2021 sto oppført med en ligningsformue på 335 millioner kroner. Selskapet hans står bak over 150 private FUS-barnehager. Han er en av mange som har solgt seg ut, og flyttet til Sveits.

SV er også stolte av den jobben Siv Jensen (Frp) og Kristin Halvorsen (SV) gjorde i 2003. På tre år sikret vi at alle barn fikk oppfylt sin lovfestede rett til barnehage. Det vi ikke forutså var at private kommersielle barnehager skulle bli lavrisiko investeringsobjekter – med sugerøret inn i statskassa, og nærmest utradere de private ideelle barnehagene. I vår kommune er 70 prosent av barnehagene drevet av private, kommersielle drivere.

Kommersielle drivere har et hovedmotiv for driften – det er å ta ut privat profitt. Disse pengene kommer i hovedsak fra våre skattepenger. Skattepenger som skal gå til felles velferd, og det beste for alle barn i barnehagen. Det er viktig å påpeke at ansatte i private, kommersielle barnehager gjør en god jobb. Men for at kommersielle aktører skal tjene penger på driften må blant annet lønnskostnader holdes nede. Det går igjen utover ansatte som får mindre penger til lønn og pensjon. Her er klare paralleller til den virksomheten vi i mange år har vært vitne til i barnevernsomsorgen.

Hvis Frps og Alf Eriks rørende omsorg for kvalitet og barns beste skal være i fokus, da må våre skattepenger gå til å drive barnehage, ikke til enkeltpersoners oppbygging av store formuer i verdens skatteparadiser!

Morgan Salminen,

ordførerkandidat for Lindesnes SV