Ordene tilhører styreleder i Landbasert Akvakultur Norge AS (LAN), Trond Rafoss. På vegne av selskapet, som i dag er fokusert på oppdrett av rognkjeks, har han nå sendt søknad til Lyngdal kommune om å utvide eksisterende virksomhet på Hausvik Industriområde.

– Planen er at vi skal gjøre mer av det vi driver med i dag, sier Rafoss, som også er medeier i selskapet.

Vil bli større

LAN disponerer i dag et areal på omtrent to mål. Hvis alt går som styrelederen ønsker, blir dette økt til tre mål innen kort tid.

– Det er bare på kort sikt. På lengre sikt ser vi oss å utvide enda mer. Men jeg ønsker ikke å gå for mye inn på det nå.

På lengre sikt ser vi oss å utvide enda mer.

Planen om ytterligere vekst, kommer også fram i søknaden til kommunen.

– Det er sentralt for LAN å både ha mulighet til å utvide sin virksomhet på kort sikt -men også tenke utvikling - av en spennende næring i et litt lengre perspektiv. Vi har ambisjoner om å utvikle virksomheten videre og da trenger vi forutsigbarhet i forhold til tilgjengelig areal. Vi søker med dette om opsjon på å leie ytterligere areal, ca 20 mål.

LAN, som har tre årsverk ansatt, omsatte i 2017 for 2,4 millioner kroner og kunne vise til et overskudd på nesten 1,4 millioner kroner. Disse pengene går til videre investeringer, ifølge Rafoss.

– Det er mange millioner som må investeres for videre vekst. Alt overskuddet går til det.

Styreleder Trond Rafoss har store planer for LAN. Foto: Mona Wikøren

Taredyrking

I tillegg til landbasert oppdrett av rognkjeks er planen å drive landbasert oppdrettsanlegg for makroalger. Rafoss har tidligere uttalt til Lister24 at firmaet ønsker å produsere tang og tare til matproduksjon på det planlagte landbaserte oppdrettsanlegget. Det er også søkt om produksjon av fiskearten berggylt. Når dette blir noe av, er derimot ikke klart. For som Lister skrev i mai har prosessen stoppet opp.

– Vi har vel ventet i halvannet år på svar. Vår erfaring er at hvis ikke du henger over saksbehandlerne, så tar det altfor lang tid. Fristen for å få svar er vel egentlig på 18 uker. Nå tror jeg saken er sendt videre fra kommunen. Så hvor det stopper opp nå, vet jeg ikke.