I Nygårdshallen var det i helgen for andre gang arrangert SøgneLAN. Aktørene Søgne Menighet, OpenMind og Søgne Ungdomslag gikk sammen for å gi ungdommene et unikt tilbud, et tilbud de garanterer vil fortsette i årene fremover.

Under årets stevne var det totalt 110 ungdommer tilstede, en økning fra fjoråret på 30 deltakere.

– Dette er vi svært fornøyd med, vi ser jo at arrangementet begynner å ta seg litt opp. Kanskje vi kan få en videre satsing på E-sport fremover, sa Tor Stonny Knutsen, en av arrangørene fra OpenMind.

Han fortalte videre at under årets LAN var tidligere utfordringer rettet opp i, da det nå er installert fibernett i hallen, og at arrangørene nå har fått oversikt over strømkapasiteten.

Alt man kunne se da første konkurranse var i gang var illuminerende lys fra pc-skjermer som reflekterte i ansiktene på de unge spillerne. Foto: Sebastian Faugstad

Sosial sammenkomst for «gamere»

Under LAN-et kunne man konkurrere om gavekort og elektronikkutstyr for opptil 15.000 kroner. Arrangementet var derimot ikke så konkurransefiksert. Det ble for de fleste brukt som en sosial sammenkomst for spillentusiaster.

Over halvparten av de som deltok valgte også å overnatte i hallen. Her var de en designert sovesal, men likevel var det flere som sovnet over tastaturet gjennom natt.

For de som ble gjennom hele stevnet besto kostholdet for det meste av toast, godteri, energidrikker, og noe frukt.

– Vi måtte jo faktisk pushe noen av dem til å spise. De ble så oppslukt i spillene, og hadde derfor ikke tid til å spise, påpekte ene arrangøren fra OpenMind.

Thom Karlsen (17) ble utpekt av de andre deltakerne som største kandidat for en fremtid i E-sports. Foto: Sebastian Faugstad

Spilleren alle snakker om

Ene spilleren under SøgneLAN ble hyllet som en definitiv kandidat for en fremtid i E-sports.

Thom Karlsen (17) har spilt «Counter Strike» gjennomsnittlig fem timer daglig, i et sted mellom tre og fire år. I dag er han i den høyeste ligaen, «the global elite». Dette vil si at han er blant de 0,7 prosent beste spillerne i verden, i et spill som etter seneste måling hadde nærmere 650.000 aktive spillere.

– Målet er jo å kanskje kunne leve av det en dag. Jeg har jo fått litt tilbud av ulike E-sports lag, så spiller jeg nå om dagen i telialigaen, fortalte Karlsen.

– Hva er det som gjorde at dette ble ditt spill?

– Si det! Det har jo vært en motivasjon å kunne slå de beste spillerne. Men jeg måtte uansett velge meg et konkurransespill. Det er jo å det å vinne over andre som gjør det gøy, forklarte han.

– Men satser du på en karriere som «gamer» fremover?

– Det jo alltids en mulighet. Jeg får bare fortsette å spille å se hva som skjer. Men jeg går jo på bygg og anlegg for å bli rørlegger, og det er det som er planen, selv om en proffkarrière kanskje hadde vært greit, fortalte ungtalentet.

Daniel Bendiksen (16) går på toppidrettlinje for «gamere». Her er tre skoletimer i uken dedikert til å spille «League of Legends». Foto: Sebastian Faugstad

Toppidrett i E-sports

Karlsen var ikke den eneste som skilte seg ut som toppspiller. Daniel Bendiksen (16) spiller «League of Legends» i ligaen «diamond». Spillet har 10 millioner spillere og Bendiksen er blant de 1,5 prosent beste spillerne.

– Jeg spiller vel gjennomsnittlig to til tre timer daglig. Men så går det jo litt tid til spilling på skolen også, sa han.

Bendiksen går på toppidrettslinjen for E-sports på Vågsbygd VGS, hvor tre skoletimer ukentlig går med på å spille «League of Legends».

– Det hadde jo vær gøy å en dag bli proff, men det er ikke noe jeg satser på i første omgang, sa han.

Under SøgneLAN deltok han i fem-mot-fem konkurransen i spillet, sammen med de andre spillerne på «The Inters».

«The Inters» bestående av Sebastian Grey (16), Daniel Bendiksen (16), Fahrtin Assenov (18), Pavle Cetkovic (17) og Marius Strøm-Fladstad (17). Foto: Sebastian Faugstad

– Kjempefornøyd med hele helgen

Arrangørene fortalte at arrangementet ikke var annet enn vellykket.

– Alle medarrangører er kjempefornøyde. Etter at vi fikk på plass de små utfordringene fra fjoråret gikk arrangementet mye mer på skinner i år, fortalte Monica Thomassen, arrangør fra Søgne Ungdomslag.

Hun sa videre at det enda er litt forbedringspotensiale, som arrangørene nå vil jobbe med få det på plass til neste år.

Thommas Willamson (14) brukte tiden sin på SøgneLAN til å spille «VR-Worlds» på Playstation. Foto: Sebastian Faugstad

Mange trøtte ansikter

Helgen var nok i overkant slitsomt for noen. Da Monica Thomassen så deltakerne søndag var svært mange trøtte ansikter.

– Jeg fikk høre at noen hadde vært våkne i 52 timer i strekk. Men det hører jo litt med på et slikt arrangement. Noen tar seg gjerne ut litt mer enn andre, avsluttet Thomassen.

Etter helgen var det en sliten gjeng med «gamere» som pakket ned for i år. Foto: Sebastian Faugstad