MANDAL Det er bransjeorganisasjonen Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) som står bak den nye prisen. Prisvinneren skal stemmes fram av andre bakerier. Totalt 15 bakerier var nominert i første runde, og nå stå seks bakerier igjen. Prisen skal hedre de beste i bransjen.

– For vår del er det en anerkjennelse for det vi jobber med, sier daglig leder ved Edgars Bakeri, Rune Vindsetmo.

Edgars Bakeri er i godt selskap med andre kjente bakeri i bransjen som Bakeriet i Lom, Åpent Bakeri, Godt Brød, With og Waagans Bakeri. Prisen deles ut under BKLFs landsmøte, i München 15. september.

– Vi har gått all in med alt vi eier og har og har rustet opp alt i Mandal med steinovnsbakeri og prosessutstyr. Og skulle vi være så heldige å få napp i pokalen, vil det gi enda større oppmerksomhet rundt produktene våre, og vi håper det også kan inspirere andre til å tenke nytt, fortsetter Vindsetmo.

I årets konkurranse er bedriftens endrings- og omstillingsevne hovedtema for kåringen. I tillegg vurderes lønnsomhetsutvikling, innovasjons- og nyskapingsevne, bærekraftig utvikling, helhetlig profil og markedsføring, medarbeidertilfredshet, sammensatt fagkompetanse og omdømme/merkenavn, skriver bransjenettstedet bakeri.net.

Tre nye utsalgssteder

Foruten bakeri på Saltverket, tre andre utsalgssteder i Mandal og et på Vigeland, har Edgars utvidet til tre nye byer på et år.

– Vi har nå enda bedre fått tatt ut det potensialet bakeriet har mot et større marked, for konkurransen er beintøff i bransjen. På bare et år har vi åpnet i tre nye byer: Farsund, Lyngdal og Kristiansand, og vi har blitt godt mottatt, sier Vindsetmo.

Rune Vindsetmo anslår at steinovnsbakte produkter utgjør rundt 25 prosent av den totale omsetningen, og han mener det har vært viktig for bakeriets utvikling. Edgars Bakeri omsetter for rundt 40 millioner i året i egne utsalg og dagligvarebutikker.

– Man kan si at mandalittene har vært godt vant med god tilgjengelighet på bakverk, men det er ingen selvfølge andre steder. I Mandal har man også tidligere hatt flere lokale bakeri som har fått fram mangfoldet. Og vi erfarer at folk tør å tør å prøve mange ting. Brødet får også større fokus i et måltid. Det er ikke bare pålegget som er viktig, sier Vindsetmo.

Fransk bakeri

På Saltverket har Edgars et eget fransk bakeri. Oppskriften på det brødet som viste seg å bli så populært, lå i en ny steinovn. En investering til rundt en million kroner, hentet fra Strasbourg i Frankrike og med franske bakere som kom til Mandal og delte av sin ekspertise.

– Vi blandet det franske med det beste av det nordiske. Steinovnsbakte brød krever tid og kunnskap, og vi tester stadig nye ting. Vi har bakt brød og chiabatta med jordskokk og nå tester vi ut øl i brødet i samarbeid med Nua Brygghus, sier Vindsetmo.

Valget om å utvikle Edgars Bakeri ble tatt i 2014: De satset nytt, men tok også vare på det gamle.

– Vi har turt å gå nye veier og turt gå i upløyd mark. Vi dekker mange behov med de ulike bakevarene, og det er krevende å holde et så bredt sortiment. Vi ser også at turister kjenner igjen konseptet og mange av produktene våre når de kommer på besøk. Kvalitet koster også i Tyskland og Frankrike. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger, noe som er veldig hyggelig, legger han til.