– Vi spurte barna hva de ville gjøre på fritiden. Hva vi kunne gjøre for å gi dem noe fornuftig å holde på med. Og da kom det frem, forteller Monica Bang, en av initiativtakerne.

Foreldre og barn hadde et møte sammen med Songdalen kommune i vår. Flere av barna fra Nodeland hadde falt litt ut. De hadde sluttet på fotball, håndball og bare «drev rundt».

– Ungdommene hadde lyst til å skate. Verre var det ikke. Mange av foreldrene hev seg derfor på for å tilrettelegge et tilbud, forteller Bang.

Veronica Ryen-Kristiansen (t.v.) og Monica Bang. Foto: Sebastian Faugstad

Lang ventetid

Mye måtte på plass før de kunne iverksette arbeidet med den nye skaterparken. Arbeidet med å få på plass støtteordninger, og å få midler til å drifte parken var særlig utfordrende.

Det er derfor med stor glede at Monica Bang og Veronica Ryen-Kristiansen kan meddele at parken vil være klar innen den neste måneden.

– Ting tar jo tid. Så jeg tror mange av ungdommene hadde gitt oss litt opp alt i sommer, forteller Bang.

– De sitter nok med en «jeg tror det ikke før jeg ser det»-holdning, påpeker Ryen-Christiansen.

Utbyggingen av den første skaterrampen på lokalet. Foto: Sebastian Faugstad

Etterlengtet tilbud

Anya Ryen-Kristiansen (13) er en av dem som gleder seg til å kunne ta skaterparken i bruk.

– Jeg har gledet meg gjennom hele våren og sommeren. Det er så bra at vi får den nå, forteller Ryen-Kristiansen.

Også for Petter Nygård (15) og Adrian Bang Andersen (14) betyr dette mye.

– Vi har begge drevet med «scooting» (triksing på sparkesykkel) og skating ganske lenge nå. Dette er definitivt noe vi har savnet. Ungdommer burde ha noe bedre å gjøre enn å bare henge rundt, forteller Andersen.

Petter Nygård (15) (t.v.) og Adrian Bang Andersen (14) Foto: Sebastian Faugstad

Kommunen ser behovet

For Nodelands «skatere» har tilbudene vært få. De har derfor tatt i bruk blant annet trapper og gjerder utenfor rådhusplassen.

– Når kommunens ansatte har klagd til oss foreldre om dette har vi tatt barna i forsvar. Det er jo klart de må bruke det de har, smiler Bang.

SLT-koordinator i kommunen, Lene Mordal, forteller at kommunen ikke kommer til å være med å drifte klubben, men at de er svært positive til foreldreinitiativet.

– Men det vi har gjort er at vi har hjulpet til med mobiliseringen, for at klubben skal kunne få tilstrekkelige midler i oppstartfasen. Det er jo tydelig at det å få på plass et alternativ utover vanlige lagidretter er et behov for kommunens ungdommer, forteller Mordal.

Skaterklubben har søkt om kulturmidler fra kommunen, og dette vil drøftes i den kommende kultur- og utviklingskomiteen torsdag.

Aktivitetstilbud for alle

Planen til Bang og de andre initiativtakerne er at alle skal kunne ta i bruk skaterparken, men under foresattes oppsyn.

– Vi vil jo ikke at dette skal være et sted for rølp og tull, forteller hun.

– Det skal være et trygt sted å sende barna til. Vi tenker å legge bort et par timer til de aller minste. Da kan de også tørre å prøve seg, tilføyer Veronica Ryen-Kristiansen.

De regner nå med at alle ramper og hinder skal være klare i løpet av den neste måneden.

– Å få dette på plass er en storseier for barn, foreldre og lokalområdet, avslutter Bang.