– Det blir kjempekjekt. Flere har flyttet fra gågata og inn i senteret. Derfor er det litt kult å gå den andre veien, smiler Silje Wigemyr, som startet Image i februar 2015 i Amfi da senteret var nyutvidet.

Den lokaleide forretningen blir den første som flytter ut av senteret og etablerer seg i gågata.

Wigemyr understreker at hun har hatt tre fine år på senteret og håper på et godt samarbeid også i årene som kommer.

Klesforretningen vil nå få en ny eierstruktur. Tidligere stod Norwegian Concept (80 prosent) og Silje Wigemyr (20 prosent) for aksjeandelen, men nå har Erik Tønnesen og Espen Regevik kjøpt opp en tredjedel av aksjene hver. Den resterende tredjedelen eies nå av Wigemyr.

Flytter på sensommeren

Image stenger dørene på Amfi i slutten av juli og gjenåpner butikken i Grandgården i begynnelsen av august. Klesbutikken erstatter dermed Vivo som la ned driften i samme lokaler 1. februar.

Gleder seg: – Vi er nå tre lokalpatrioter som driver denne butikken, daglig leder Silje Wigemyr på Image. Hun, Espen Regevik (bildet) og Erik Tønnesen står som eiere av klesbutikken når den åpner dørene i sentrum i august. Foto: Espen Sand

Grandgården-eier Tønnesen tror klesbutikken vil styrke handelen i sentrum.

– Amfi er blitt en salgsmaskin, mens gågata fungerer best når sola skinner. Denne butikken vil være med å styrke sentrum, og vil passe som hånd i hanske sammen med skobutikken. En ildsjel som Silje er viktig å ta vare på. Hun har vært flink til å drive butikken, mener Tønnesen.

Initiativ fra Tønnesen

Initiativet til flyttingen kom fra han Erik Tønnesen og kona Grete som driver Tønnesen 1937 i gågata.

– Over frokostbordet snakket vi om dette for lenge siden. Grethe har alltid ment at er det en butikk hun gjerne skulle hatt på Torvet så var det Image. De har et produkt som skiller seg ut, mener Tønnesen.

– Image er en butikk som er blitt lagt merke til, og som har det beste av de beste merkene. Mandal som by vil fungere best når alle lokaler er fulle, sier Espen Regevik.

Tapt penger

Wigemyr sier hun har brukt mye tid på å bygge opp butikken stein for stein, og ha et stort klessortiment. Image har økt omsetningen med over 1,5 millioner kroner fra 2015 til 2017, men har slitt med å få en lønnsom drift.

I fjor hadde butikken et negativt resultat på 694.000 kroner.

– Det har vært tøft, men det tar tid å bygge opp noe fra bunnen av. Det er en del av gamet. Jeg elsker faget og man må alltid se fremover. Blant annet har vi begynt å selge mye via sosiale medier, forteller Wigemyr.

Nøkkeltall – Image Mandal AS

(tall i hele tusen)

År201520162017
Omsetning432458295936
Resultat før skatt-496-411-694
Sum eiendeler312528092614

Med en egenkapitalandel på –22,99 prosent regnes soliditeten som ikke tilfredsstillende.

Kilde: Bisnode

Image har i dag fem ansatte og drives på rundt to årsverk. Butikksjefen sier målet er å få en fremtidig omsetning lik den hun har hatt på kjøpesenteret.

– Jeg tror vi kan regne med bedre salg om sommeren og litt dårligere på vinteren, sier Wigemyr.

Applauderer løsningen

Når først en forretning skulle flytte ut av Amfi, synes leder Rune Juliussen det skjedde på best mulig måte.

– Vi må ikke tenke Amfi og gågata, men på byen som helhet. Jeg er glad det ble som det ble, og for Amfi var det viktig å beholde butikken i Mandal. Det kan jeg applaudere. Tomme lokaler i sentrum er ikke bra for senteret. Et scenario med flytting til Lyngdal ville vært verre, sier Juliussen, som understreker at flyttingen ikke kommer som følge av uenighet mellom partene.

Fra klær til klær: Image blir erstattet av Zavanna i månedskiftet juli-august. Det bekrefter Amfi-leder Rune Juliussen. Foto: Espen Sand

– Når Tønnesen og Regevik, som eier lokaler i sentrum, har kjøpt opp butikken så tenker jeg det var naturlig at de også flyttet butikken, sier Juliussen.

Senterlederen har allerede nå klar en erstatter når Image flytter ut. Da vil kleskjeden Zavanna bli erstatter.

– Dette er en kjede innen damemote som har rundt 80 butikker i Norge. Eieren av kjeden var for en tid tilbake på besøk i Mandal, og meldte sin interesse om det dukket opp et egnet ledig lokale, sier Juliussen.

Nr. 6 av 155 sentre

Juliussen mener butikkene på senteret i Mandal trives uvanlig godt.

– Thon gjennomførte nylig en leietakerundersøkelse der vi kom på 6. plass av 155 sentre. Vi fikk en total poengsum på 6,4 av 7 mulige, sier han.

Denne uken åpner både Normal og Tilbords på Amfisenteret, mens Enklere Liv åpner i juni.