BERGEN Avslutningshelgen i Sykkel-VM 2017 innledes med fellesstarten for menn junior ifra Øygarden. Fellesstartløypen er teknisk krevende og vil by på action og spenning hele veien.

Wærenskjold skal i dag gjennom åtte runder i fellesstart-rundløypen, til sammen 135,5 kilometer. Sammen med Andreas Leknessund, Olav Hjelmsæter, Idar Andersen, Jonas Hvideberg og Ludvig Aasheim representerer Wærenskjold det norske Morgendagens Helter-landslaget.

Ingen norske medaljer

Med en kilometer igjen mot mål ser danske Julius Johansen ut til å ta gullmedaljen, mens en kvartett like bak skal kjempe om sølv og bronse.

Det norske laget ligger i hovedfeltet som er for langt bak til å kjempe om edelt metall.

Danske Julius Johansen tok gull. Det ble ingen norske medaljer. Følg denne lenken for reaksjoner etter VM-fellesstarten og utfyllende resultater.

Søren henger etter

Søren Wærenskjold har vært nødt til å slippe teten. De har passert målområdet for siste gang, der far Svein og delegasjonen fra Mandal er.

– Han måtte slippe litt. Jeg vet ikke hva årsaken er. Men nå kjøres det fort og jeg tror ikke han kommer opp igjen, sier Svein, som står midt i folkemengden som heier fram rytterne i junior-VM.

TV2-ekspert Mads Kaggestad sier imidlertid Søren Wærenskjold imponerer.

– Han har kjempet seg tilbake igjen. Etter heroisk innsats har han kjørt seg opp igjen, sier Kaggestad.

Det nærmer seg den siste mila på denne 135 kilometer lange fellesstarten. Norske Idar Andersen, som lå i tetgruppa, falt. Dermed er det opp til Wærenskjold og de andre om det skal bli norsk medalje!

Hovedfeltet henger etter danske Julius Johansen som har gått i et kjempebrudd. Med 11 kilometer igjen nærmer avstanden seg ett minutt.

– Blir skikkelig action

Avstanden fra hovedfeltet og opp til tetgruppen, som er i ferd meg å splitte seg opp, reduseres. Søren Wærenskjold sitter fremdeles fint i hovedfeltet.

Norske Jonas Hvideberg var nødt til å slippe tetgruppen. Det er nå bare tre ryttere i brudd og hovedfeltet nærmer seg. Med 25 kilometer igjen er de 20 sekunder bak.

– Det er vanskelig å tolke løpet, men det blir uansett skikkelig action. Jeg krysser fingrene og har tro på de norske gutta, sier Dag Otto Lauritzen til TV2.

Heier fram Søren

En stor delegasjon fra Mandal er på plass for å heie Søren Wærenskjold fram mot mål. Tre mil gjenstår - spenningen er i ferd med å ta seg opp.

Foto: Privat

– Han så bra og avslappet ut

Med 70 kilometer igjen nærmer vi oss halvveis i fellesstarten. I målområdet står Sørens far Svein og følger nøye med.

– Søren så bra ut da han passerte oss. Han satt helt foran i feltet på venstre side, og så bra og avslappet ut, sier Svein til Lindesnes.

Det har vært en del uhell og stopp bak i hovedfeltet, men en av Sørens styrker er å unngå nettopp slike ting.

– For han er det egentlig jo verre, jo bedre, også når det gjelder vær og vind, sier faren, som regner med bruddet som nå ligger 1.18 foran hovedfeltet blir tatt inn etter hvert.

Når rittet begynner å tette seg til gjelder det å holde fokus. I de tøffe Bergen-løypene kommer mange til å falle av når det drar seg mot slutten.

– Det er kun de sterkeste som er med inn. Mange kommer til å sprekke i bakkene før mål, sier Svein, som melder om god stemning og mye folk i målområdet.

– Det er mye bråk når de passerer, sier Svein.

Søren i hovedfeltet

Med 97 kilometer igjen av rittet har det gått et brudd med syv-åtte ryttere, deriblant to nordmenn. Wærenskjold ligger i hovedfeltet som er ett minutt bak utbrytergruppa.

Det har vært flere uhell i innledningen, men verken Søren eller de andre nordmennene har vært involvert. 83 kilometer før mål går det et massevelt i Laksebakken der norske Olav Hjelmsæter er involvert. Utbryttergruppa holder omtrent samme avstand.

Ifølge TV2s kommentatorteam er det muligheter for at bruddet holder helt inn. De tror ikke et samlet hovedfelt kommer inn til mål.

– Fryktelig spennende

Far Svein Wærenskjold er på tur ned til målområdet i sentrum når Lindesnes snakker med ham like før fellesstarten. Han snakket sist med Søren i går kveld og melder om fin form.

– Han har virket bedre og bedre og har troa. Vi håper på medalje. Det hadde vært veldig gøy. Er han med i siste runde over bakken kan alt skje. Samtidig er det mange som er i form og som vil bli verdensmester, sier Svein og legger til at det kommer til å bli fryktelig spennende.

– Jeg våknet allerede klokken fire i natt, sier han.

Flere mandalitter har også tatt turen til VM-byen for å heie fram Søren.

– Laget vårt ønsker medalje

Norges lag er blant de aller sterkeste.

– Laget vårt ønsker medalje. Målet er selvsagt alltid å vinne, men vi vil nok være fornøyde med medalje. Og da er vi nødt til å samarbeide. Det er vanskelig å si hvordan løpet blir, men vi har flere kort å spille på, og kan takle flere mulige scenarioer, har Søren Wærenskjold sagt i forkant av løpet.

Han har selv uttalt at om det skulle bli et spurtoppgjør, er han Norges sterkeste kort. Svaret på om Wærenskjold er med når en eventuell spurt går, får vi ikke før om drøyt 13 mil.

Stortalentet begynte å vise seg

Mens løpet pågår kan du bruke tiden til å bli mer kjent med Søren Wærenskjold fra Mandal.

En kikk tilbake i arkivet viser at Wærenskjold allerede som 13-åring imponerte med gode plasseringer. I 2013 kom han topp ti på Tour de Himmelfart i Danmark.

Foto: Privat

Et år senere ble det fjerdeplass i norgescup i terrengsykling, samme helg som Sebastian Dreyer Heldahl ble nummer to.

Som 14-åring hadde Wærenskjold allerede bestemt seg: - Jeg skal bli best i verden, sa han i et intervju med Lindesnes.

I rivende utvikling

I 2015 ble han norgesmester i cyklecross, mens han i 2016 virkelig begynte å utvikle seg i et imponerende tempo. Da han tok to seiere og en andreplass i Eidsvollrittet mente sportssjef i Team Ringerike Kraft, Lars Holm, at 16-åringen viste en helt vill utvikling.

Sommeren samme år fortalte Wærenskjold om sin ekstreme vinnervilje i et stort Lindesnes-intervju. Og sommeren ble avsluttet med Wærenskjolds aller første UM-gull på tempo i Levanger.

Foto: Espen Sand

Resultatene gikk ikke upåaktet hen i hjembyen. Han ble i 2016 belønnet med Ungdommens kulturstipend av Mandal kommune, og ville bruke de 20.000 kronene på mer utstyr og kostnader til sykkelritt.

Resultater på løpende bånd

I en episode av LApodden i april var far og sønn Svein og Søren Wærenskjold gjester: Podcast: Søren Wærenskjold om karrieren, Parix-Roubaix, doping og kreftsyk mamma.

Foto: Petter Emil Wikøren

Noen uker senere tok han det han betraktet som sin største triumf så langt med seier på fellesstart i Norgescup i Bergen.

Før sommeren ladet han opp til store begivenheter som blant annet EM og VM, i tillegg til flere ritt i Europa, blant annet Paris-Karrierens aller største høydepunkt kom i august. Etter å ha blitt nummer fem i EM-tempoen syklet Søren inn til sølv på fellesstarten. - Det største jeg har opplevd, sa han til Lindesnes.

Hva blir det neste for «Årets sykkeltalent»?

EM-sølvet var en sterk bidragsyter til at Wærenskjold like etter ble kåret til «Årets sykkeltalent» av det norske folk i en TV2-avstemning.

Etter å ha blitt nummer 18 på tirsdagens tempo handler alt nå om lørdagens fellesstart. Kan Wærenskjold ta en medalje i junior-VM?