Det er høst og Kjell Åge Ringdal er på jobb som renholder.

– På min vanlige runde går jeg innom for å rengjøre en korridor. Der kommer jeg over en situasjon som jeg åpenbart ikke skulle ha vært vitne til, sier Ringdal.

Den ene av de involverte har en lederstilling. Ringdal sier han fjerner seg fra stedet og tenker ikke mer over saken. Han har ingen planer om å fortelle noen om hendelsen.

I ukene som følger, opplever renholderen at lederen ønsker å gjøre det ubehagelig for ham.

Ifølge Ringdal tar vedkommende senere en telefon til hans leder. Det gjør at Ringdal blir tvunget til å flytte fra en arbeidsplass han har hatt i mange år, og fra kolleger han setter pris.

Han opplever heller ikke at han får noen mulighet til å forklare seg.

– Det er så sårt at jeg nesten ikke klarer å snakke om det. At noen vil gå så langt! Det har vært utrolig tøft, sier han.

Hendelsen ble begynnelsen på slutten av hans arbeidsforhold i Lindesnes kommune.

Ringdal har fritatt arbeidsgiver fra taushetsplikten, men kommunens ledelse ønsker ikke å uttale seg i saken. Les organisasjons- og personalsjef i Lindesnes kommune, Lena V. Wilhelmsen, sin generelle kommentar om personalsaker i faktaboksen under.

Organisasjons- og personalsjef Lena Wilhelmsen svarer på vegne av kommunen og på vegne av dem som er blitt nevnt og kritisert i saken. Foto: Dag Lauvland

Seks sider oppsigelse

Når han snakker med Lindesnes avis nå, er han tydelig på at det heller ikke var første gang han følte seg maktesløs i møte med overordnende.

– Hvis noen har gjennomgått noe traumatisk og blir møtt av ledelsen med formaning om å ta seg sammen og glemme, har de ikke skjønt det. De ødelegger faktisk mennesker, sier Ringdal.

Han er fremdeles tydelig preget av hendelsen. Etter 20 år som ansatt i kommunen, mener han å ha opplevd trakassering, mobbing, brudd på taushetsplikt og beskyldninger fra ledere.

Etter mange forsøk på å si ifra internt, sendte han høsten 2022 en seks sider lang oppsigelse. Han forlot motvillig gode kolleger og arbeidsoppgaver han trivdes med.

– Jeg står fram for at ikke andre skal oppleve det samme. Vi snakker om en ukultur, sier Ringdal.

– Glemme og legge bak

Nå driver han et budfirma med flere ansatte, og han er opptatt av å ta med seg erfaringene som ansatt i kommunen, for selv å kunne bli en best mulig leder.

– Men jeg har ennå mye å lære, legger han raskt til.

Ydmykhet er nettopp det han selv savnet hos mellomlederne og lederne i kommunen.

– Det er forsømmelse på systemnivå. Politikken har vært å oppfordre ansatte til å ta opp vanskelige saker først og fremst med sin nærmeste leder. Det er der problemet ligger, sier han.

Kjell Åge Ringdal mener mantraet i kommunen har vært å legge lokk på vanskelige personalsaker. – Vi må glemme og legge alt bak oss, var en setning som gikk igjen, forteller han. Foto: Dag Lauvland

Hvis utfordringen er lederen du er direkte underordnet, så stopper det opp, påpeker Ringdal.

– Mange ansatte gir rett og slett opp. Det er fordi de ikke tør eller orker. Etter mange forsøk på å si ifra om kritikkverdige forhold, har de mistet troen på at noen over dem i systemet vil ta tak i det. Under sånne usikre forhold er det lett å bli konfliktsky, og selv har jeg nok også vært det til tider, sier han.

Han synes det er vemodig at oppsigelse ble utveien. Han sier drivkraften for å gå på jobb var de enkle, gode hverdagsopplevelsene.

– Vi må glemme og legge alt bak oss – det er en setning jeg og andre ofte har hørt i personalmøter. Den gikk igjen og igjen. Men hvordan lærer man noe som helst ved å glemme, spør Ringdal.

Oppsigelsen hans ble for øvrig aldri kommentert fra ledelsens side. Den ble kun tatt til etterretning.

Etter 20 år som ansatt i kommunen, er Kjell Åge Ringdal opptatt av å bruke erfaringene som ansatt til å bli en god leder for sin egen flokk i budfirmaet han har startet. Foto: Dag Lauvland

Gjelder flere

Etter å ha delt erfaringene sine om arbeidsforholdene i et leserinnlegg i Lindesnes avis i oktober i fjor, opplevde Ringdal fortsatt å bli møtt med taushet fra sine overordnede.

Han fikk imidlertid en del respons fra tidligere kolleger i flere av kommunens avdelinger.

– Det har rent inn med meldinger både på Messenger og SMS. Flere har ringt, og noen har stoppet meg på gata. Noen har takket meg for at jeg har tatt en for laget, men dette handler ikke om meg. Denne kampen burde vært unødvendig, sier Ringdal.

Han utfordrer kommunen på hvordan de bør forbedre det han mener er en uforsvarlig personalpolitikk, blant annet ved å få en større forståelse av hva rollene til lederne bør være, hvilke krav som bør settes til dem, og hvordan de bør kommunisere med sine ansatte.

– Vi må kunne forvente at en leder tar ansvar for sine avgjørelser, og at han ikke legger skylden på den enkelte medarbeider når det blir vanskelig. Det savnet jeg i kommunen. I dag sier jeg derfor til mine ansatte at hvis du er usikker på noe, så ring meg, og så er det jeg som tar støyten. Det er jeg som leder som skal kunne stå i vanskelige avgjørelser, sier han.

Selv har Ringdal hørt både seg selv og andre bli hengt ut av ledere i kommunen foran andre ansatte, uten å få mulighet til å forsvare seg. Han ber om at ledere må få en bedre forståelse av taushetsplikten og alvorligheten av å bryte den, samt at ryktespredning med indirekte støtte fra ledelse burde medføre søksmål.

Påpeker lite kunnskap

Da lederen sørget for at Ringdal ble flyttet fra stedet hvor han hadde rengjort i mange år, mener han ingen andre ledere var interessert i å høre hans versjon av saken.

– Mange saker skulle vært en varsling, men jeg, som mange andre, hadde for lite kunnskap om at det var slik det burde gjøres. Av den grunn har mange alvorlige saker rent ut i sanden, sier han.

Ringdal mener noen av sakene er så alvorlige at Arbeidstilsynet burde blitt varslet.

– Jeg ble sykemeldt på grunn av arbeidsforholdene. Flere andre har vært langtidssykmeldt, noen har sluttet, og noen er på vei til å slutte, sier han.

Ingen fra ledelsen i kommunen har kommentert verken oppsigelsen eller leserinnlegget hans. Kjell Åge Ringdal tror ikke ledelsen har lært noe av hans tilbakemeldinger. Foto: Dag Lauvland

– Det kan straffe seg

Han har flere ganger foreslått at lederne burde fått stillingene sine på åremål, og han mener kommuneadministrasjonen burde blitt fulgt opp fortløpende med gjentakende spørsmål om arbeidsforhold og personalhåndtering.

– Problemene starter når nærmeste leder begynner å få rimelig mange klager på personalbehandlingen, og de som er over lederen i systemet er konfliktsky og ikke ønsker trøbbel. Da blir vedkommende umulig å bli kvitt, sier Ringdal.

Han beskriver et arbeidsmiljø hvor varsling kan få konsekvenser for arbeidstakeren.

– Hevngjerrighet er ordet. Det har jeg ofte hørt brukt når folk ikke tør å si ifra. De er redde for å bli ødelagt. Hvis du sier imot lederen din, kan det straffe seg på andre områder, sier han.

– Har du selv opplevd det?

– Ja. Tillit som ble gitt meg for mange år siden og som de visste betydde mye for meg, ble tatt bort da jeg blant annet meldte fra om kritikkverdige forhold jeg og andre mente de burde ta tak i. Det har vært krenkende og sårt. Det er fremdeles vanskelig å snakke om, sier han.

– Moralsk forkastelig

I oppsigelsen skrev Ringdal at han hadde mistet troen på at personalavdelingen kunne ivareta den enkelte ansatte, og at personalpolitikken er moralsk forkastelig og etisk uansvarlig.

Han skrev videre at han i det lengste håpet at kommuneledelsen ville ta til etterretning det han hadde skrevet og følge opp de ansatte med årvåkenhet.

– Tror du at kommuneledelsen har reflektert og tatt lærdom av dine tilbakemeldinger?

– Nei, svarer Ringdal.

Kjell Åge Ringdal tror ikke at kommuneledelsen har brukt tilbakemeldingene hans til å forbedre arbeidsforholdene internt. Foto: Dag Lauvland