– Det eneste som kan hjelpe på situasjonen fremover er regn. Når maskinene ikke kan kjøre ut i skogen for å hugge og transportere tømmer til trelastvirksomhetene, betyr dette også at det på sikt vil bli mindre trelast til byggebransjen. Med skogbrannene som pågår i Sverige og helt øst på Østlandet, er det allerede veldig lite tømmer og virke til sagbrukene. Jeg frykter mange byggeprosjekter som alt er på etterskudd kan bli ytterligere forsinket fordi det blir manko på trevirke, sier John Anker Telhaug ved Eikås sagbruk.

Det eneste som kan hjelpe på situasjonen fremover er regn.

I likhet med en rekke andre som lever av det det naturen leverer, har ekstremværet de to siste årene skapt store utfordringer også for skogeierne og trelastbedriftene. Mens 2017 var et av de våteste årene som har vært registrert siden offisielle målinger ble registrert på slutten av 1800-tallet, har årets tørkesommer ført til ekstrem skogbrannfare.

Dette får igjen konsekvenser for dem som lever av skogen. Ikke minst har vær kontrastene dette året vært enorme. Fra en snørik og kald vinter i januar, februar til langt ut i mars, til svært lite nedbør og nye varmerekorder fra midten av mai og frem til nå.

– I vinter og vår hadde vi svært lite tømmer å sage, men utover på forsommeren og sommeren fikk vi fylt opp råvarebeholdningen vår. Slik situasjonen er nå har vi nok tømmer til full produksjon i to måneder. Der etter er jeg redd for at vi må trappe ned dersom skogsmaskinene ikke snart kan kjøre ute i skogen igjen. Det vil igjen føre til permitteringer hos både oss og de som driver i skogen, som igjen kan føre til at byggherrene får problemer med å fullføre prosjektene sine innen avtalt tid, mener Telhaug.