– Å få anerkjennelse for utført arbeid, og i tillegg få pris, er utrolig inspirerende, men ingenting hadde vært mulig uten modige kilder og godt kollegasamarbeid. Jeg har lært mye av Dag, sier Knutsen.

Prisen ble delt ut lørdag kveld på journalistkonferansen Hustri, som arrangeres av Norsk Journalistlag Agder. Prisen er en del av Sørlandets pressepriser, som deles ut i fem kategorier: Årets sak, årets feature, årets foto, årets digitale presentasjon og årets lokalsak. Prisene er på 5000 kroner, og vinnerne får også blomster og diplom.

NRK Sørlandet fikk kveldens gjeveste pris, Årets sak, for «Pengeforeningen» som handler om pengebruken på Andreas Hus.

– For meg, så har dette samarbeidet med Elisabeth Knutsen vært en innertier og veldig på overtid i min karriere. Jeg har faktisk ikke opplevd maken på mine snart 20 år i Lindesnes avis. Altså, et slikt samarbeid! Når jeg omsider kommer til å gå av, er det med dette samarbeidet med Knutsen, friskt, og godt i minnet, sier Lauvland.

– Tar en stor belastning

Årets jury har bestått av Ingrid Ciakudia-Moxnes, Roy Emanuelsen, Lillian Holden, Simen Solum Waagsether, Camilla Nordahl Bang og Finn E. Våga.

Om «Arbeidsforholdene i Lindesnes» skriver juryen: «Enkeltmennesker som mener seg utsatt for krenkende oppførsel fra arbeidsgiver tar en stor belastning med å fortelle sin historie. I lokalsamfunnet kan det være disse historiene som er mest krevende å dekke journalistisk. Selv om juryen gjerne skulle ønsket oss det hele og fulle bildet av situasjonen, er det liten tvil om at arbeidet er grundig og har vært krevende.»

– Som lokalavis opplever jeg at det er det vår plikt å etterspørre åpenhet og informasjon som gjør at politikere og innbyggere har mulighet til å ta beslutninger på et riktig grunnlag. Det er vår jobb å sikre at anrop ikke forblir ubesvarte, og undre oss når sterke historier blir møtt av det som kan oppleves som en automatisk telefonsvarer, sier Knutsen.

– Fratatt arbeidsoppgaver

Lindesnes avis skrev 29. august om Kirsten «Kissa» Schibsted, som etter 23 år opplevde at arbeidsforholdene i Lindesnes kommune ble så vanskelige at hun ikke så noen annen utvei enn å søke om uføretrygd. Hun forteller at hun ble fratatt arbeidsoppgaver og opplevde at hele sin jobbfaglige integritet var knust.

Kjell Åge Ringdal var ansatt som renholder i Lindesnes kommune og forteller også at han følte seg maktesløs i møte med overordnede.

– En historie har alltid flere sider. Men om ingen har mot til å stå frem med sine opplevelser, får vi heller ingen debatt. Vi blir stående tilbake uten mulighet til å analysere og forbedre. Vi risikerer å behandle symptomer, når vi i stedet burde tatt tak i årsakene. Når blir isolerte enkeltsaker til et mønster? Som journalister har vi ikke svarene, men håper at artiklene vi skriver kan bidra til refleksjon og diskusjon, sier Knutsen.

Lauvland påpeker at prisen er en hyggelig anerkjennelse, men at det er kildene som utgjør sakene.

– I dette tilfellet, Kirsten Kissa Schibstad og Kjell Åge Ringdal. Det er de som sto frem og fortalte deres historier. Som alltid: Sakene våre er ingenting verd uten kildene, sier Lauvland.

Stolt er også Siri Wichne Pedersen, redaktør i Lindesnes avis.

– Det er utrolig stas at vi vinner prisen for årets lokalsak. Det er en solid fjær i hatten. Jeg er både stolt og glad for at jeg har så flinke kollegaer.

Journalistprisene i Agder deles alltid ut på høsten. Sakene som ble premiert er publisert mellom 1. september 2022 og 31. august 2023.