Ifølge tiltalebeslutningen, som er tatt ut av politiadvokat Geir Magne Søfteland i Agder politidistrikt, skal lyngdølen ha unnlatt å føre regnskap for et enkeltpersonsforetak fra januar 2011 til juni 2012. Fra juli 2012 til konkursåpning 2. juni 2015 skal han dessuten ha gjort det samme for et aksjeselskap han var daglig leder og styreleder for.

– Vesentlig

– Overtredelsen anses vesentlig fordi forsømmelsen pågikk over et lengre tidsrom samtidig som det var aktivitet i selskapet, skriver politiadvokaten i tiltalen som er oversendt Lister tingrett.

Overtredelsen anses vesentlig fordi forsømmelsen pågikk over et lengre tidsrom samtidig som det var aktivitet i selskapet.

I forhold til det nevnte aksjeselskapet skal lyngdølen i det samme tidsrommet også ha unnlatt å registrere selskapet i avgiftsmanntallet og å sende inn omsetningsoppgaver til tross for betydelig avgiftspliktig omsetning. Samtidig krevde han utgående merverdiavgift på totalt 158.376 kroner. Ifølge tiltalen medførte det at han unndro 55.236 kroner i merverdiavgift etter fratrekk for beregnet inngående avgift.

Selvangivelser

Tiltalen omfatter også unnlatelse av innlevering av selvangivelse for inntektsårene 2011, og 2012, samt unnlatelse av innlevering av selvangivelse med næringsoppgave for aksjeselskapet for inntektsårene 2012, 2013 og 2014.

Mannen i 70-årene skal også ha gitt uriktige opplysninger til ligningsmyndighetene i personlig selvangivelse for 2013 og 2014. Han unnlot å oppgi utbytte fra aksjeselskapet på 40.953 og 95.000 kroner til beskatning for de nevnte årene.

Ifølge tiltalen tas det forbehold om nedleggelse av påstand om erstatning etter straffeprosessloven og inndragning etter straffeloven når saken kommer opp for behandling i Lister tingrett tirsdag 19. juni.

Ingen kommentar

Lister24 har forsøkt å komme i kontakt med tiltalte, men han har ikke besvart våre gjentatte oppringninger.

Advokat Per Øyvin Andersen i Advokatfirma Andersen & Snerthammer AS i Flekkefjord er oppnevnt som hans forsvarer.

– Jeg har nettopp mottatt tiltalebeslutningen selv i dag (onsdag, red. anm.) og har ikke vært i kontakt med min klient foreløpig. Jeg har heller ikke mottatt politidokumentene i saken. Jeg kan derfor ikke gi noen kommentarer på det nåværende tidspunkt, sier Andersen, som regner med å kalle inn lyngdølen til møte om saken over påske.