Lindesnes avis satser mye på dekning av politikk, lokalt næringsliv, hendelser sport, kultur og patriotiske serier.

Til vanlig livedekkes formannskapsmøter og kommunestyremøter. Vi viser kommune-TV øverst i saken og sørger for å skrive innlegg om det som skjer i en livefeed. Vi er også opptatt av å ta gode bilder fra møtet, og ved å fronte om på dekningen under hele møtet, får vi mange lesere på viktige politiske saker. Den politiske dekningen i 2023 overgår helt klart tidligere politisk dekning, og vi synes det er tøft at lesertallene er så gode på politiske saker.

En politisk sak vi har dekket mye det siste halvannet året er Sodevika-saken. Det er en strid om natur bør ofres for å få til mer sjørettet næring i Mandal. Det er en omdiskutert sak som avisen følger tett. Vi har hatt forklarende journalistikk om saken, altså Sodevika A til Å, i to omganger fordi så mye skjer. Vi dekker all utvikling i saken, og vi kommer med egne, redaksjonelle saker om Sodevika. Det er stor interesse for saken lokalt, og vi har vært opptatt av å følge den så godt vi kan.

Under valget lagde vi først portrett på de tolv ordførerkandidatene som stilte til valg. Disse portrettene ble publisert i egne maler på papir og nett fra slutten av mai og fram til starten av august. Deretter kjørte vi flere nettdueller med de ulike kandidatene. To politikere møttes da hos oss og leserne fikk sende inn spørsmål i forkant og underveis. Politikerne fikk en journalist hver som sekretær og det var noen spilleregler om at de svarte samtidig uten å se hverandres svar først, og de fikk kun lov til å svare på fem linjer. Duellene ble utrolig godt lest på nett, og det ble mange fine dobbeltsider på papir.

Vi har ellers blitt flinkere på hva vi gjør når det oppstår hendelser. Vi har laget en blålys-manual som alle er tro mot når noe skjer, og vi har blitt mer effektive på hvordan vi jobber i felt og på desk når hendelsen står på. I høst fikk vi en tragisk hendelse i vårt dekningsområdet. Sjuåringen Torjus forsvant og ble etter noen dager funnet død. Da hendelsen sto på og «alle» lette etter Torjus, var Lindesnes avis sitert i nasjonale medier flere ganger. De lesertallene vi hadde da, viste også hvor viktig lokalavisen er for folk når det skjer store hendelser her. Vi hadde over 500.000 sidevisninger og over 140.000 klikk på én artikkel den ene dagen.

Vi jobbet også med flere serier i 2023. Den ene serien handlet om dårlig ledelse og sviktende rutiner i Lindesnes kommune, og den vant vi pressepris på Sørlandet for i kategorien «Årets lokalsak». Før jul hadde vi også en viktig serie om arbeidslivet, men da om utenforskap. Lindesnes kommune er en av kommunene med mest utenforskap i hele Agder, og Agder er det fylket som topper statistikken i Norge. Derfor var det en viktig serie, som også inneholdt konstruktiv journalistikk, som ble publisert over flere artikler i desember.

Vi har også hatt patriotiske serier. En av dem var om bygdene i dekningsområdet før og nå. Da ble det hentet inn gamle flyfoto og tatt nye dronefoto, og vi brukte flere lokale kilder til å fortelle om utviklingen av stedene. Den serien ble veldig godt tatt imot. Rundt valentinsdagen kjørte vi en dag på nett og en papiravis med spesielle kjærlighetshistorier herfra. Vi skrev om to 80-åringer som hadde vært ungdomskjærester, men så var det blitt slutt da Siggen dro i militæret. Så har de levd hele liv med andre, men nå som de begge var blitt enke og enkemann, fant de sammen igjen. Vi skrev også om trebarnsforeldrene som ble sammen i skolegården da de var ti år. Dette var et «stunt» som også ga oss mye positiv oppmerksomhet i 2023.

En annen populær serie er «Båden min» om sommeren, der leseren blir kjent med ulike båter og folk. Den har vi kjørt i to år, og den har en spesialtilpasset papirmal og blir laget for mobillesning. Vi kjørte også andre temadager. Naturligvis ble 17. mai og Skalldyrfestivalen behørig dekket. Men dekningen av hummerfisket 1. oktober 2023 går nok inn i historiebøkene til Lindesnes avis som den mest omfattende dekningen av fisket til nå.

Ellers dekker vi mye lokal sport og kultur, og siden vår syklist Søren Wærenskjold var første mandalitt noensinne til å sykle Tour de France i 2023, sendt vi egen journalist ned til å dekke sykkelsirkuset den første uken.

En siste ting jeg vil nevne i denne korte omtalen av 2023, er at Lindesnes avis er en av svært få lokalaviser med eget «Oslo-kontor». Vi har tilkallingsvikar Anna Larsen i Oslo som jobber som frilans fotograf der, men som nærmest ukentlig også løser oppdrag for oss. Det er vi stolte av, og det gir oss tilgang til en rekke gode saker vi ellers ikke hadde hatt råd og mulighet til å lage.

Fakta om Lindesnes avis:

  • Samlet opplag: 6207*

  • Utgiversted: Mandal, Lindesnes kommune

  • Daglige lesere totalt: 13.160*

  • Daglige lesere på nett: 9144*

  • Daglige lesere på mobil: 7744*

  • Papirutgave: 152

  • Redaksjonelle årsverk: 10

  • Antall sider produsert: 4688

  • Antall lederartikler: 102

  • Antall meningsinnlegg publisert: 808

*Tallene er de ferskeste medietallene som er publisert i Norge.

Ansvarlig redaktør og daglig leder, Siri Wichne Pedersen, har vært i stillingen siden 1. juni 2022. Foto: Jakob Priésner

Mål og prioriteringer

Det overordnede målet for Lindesnes avis er å bli uunnværlig for dekningsområdets innbyggere. Vi skal dekke et bredt spekter av saksområder, og vi har et ansvar for geografisk og demografisk dekning.

Det skal være Lindesnes avis leserne går til når de søker informasjon om hendelser, store arrangementer, politiske prioriteringer og hva som ellers skjer i Lindesnes og Åseral. Det er et ambisiøst mål, men et mål vi strekker oss etter daglig.

Vi er størst og viktigst i vår region, og den posisjonen skal vi fortsette med å inneha.

Prioriteringene våre er sterkt knyttet til vår samfunnsrolle (mer om den i neste avsnitt i rapporten). Vi skal dekke kommunale møter, sørge for at innbyggerne får et riktig inntrykk av samfunnet de lever i, rykke ut på hendelser, lage portretter og reportasjer om interessante og aktuelle personer, begivenheter og steder, dekke både kultur, sport, debatter og innimellom smale felt. Det er vår oppgave å heie på lokalmiljøet, samtidig som vi skal avdekke maktmisbruk og ettergå de som sitter med makten.

Avisens samfunnsrolle

Lindesnes avis skal være både lim og lupe i nedslagsfeltet vårt. Vi skal også tilrettelegge for og bidra til en god samfunnsdebatt.

Vi er uavhengige, og det er et viktig premiss for å drive med journalistikk. Vi er ikke sponset av noen, og vi er via medlemskapet i Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening forpliktet til å følge Vær Varsomplakaten (VVP).

At avisen skal være en lupe i lokalsamfunnet, betyr at vi skal være kritiske og avsløre og avdekke maktmisbruk. Vi skal informere innbyggerne i Lindesnes og Åseral om hva som skjer i samfunnet, hva politikerne gjør, hvilke fordeler eller ulemper næringslivet og privatpersoner får. Dette har vi jobbet mye med i 2023.

På samme tid har vi vært patriotiske, og det er viktig at en lokalavis er. Vi skal være et lim i dekningsområdet. Vi skal vise suksesshistoriene og styrke den lokale identiteten, og det har vi gjort i mange saker og serier dette året.

Avisen er også en meningsbærer. Gjennom avisens ledere har ulike lokale utfordringer og løsninger blitt løftet fram. Lederne har flere ganger også vært med på å sette dagsorden. I tillegg har vi åpne debattinnlegg på nett, og vi sørger for en saklig diskusjon i kommentarfeltene våre på sosiale medier.

I 2023 innførte vi også spalten «Tanker på tirsdag» som erstatter lederne én av tre dager i uken. Panelet i «Tanker på tirsdag» består av seks personer hvorav tre er damer og tre er menn. De har ulik alder, bosted i dekningsområdet og de har forskjellige yrker. Dette panelet har også vært med å sørge for en levende debatt i avisen.

Priser

Lindesnes avis fikk høsten 2023, som nevnt innledningsvis i denne rapporten, pris under Agder Journalistlags årlige pressefest. Vår sak om personer som ble dårlig behandlet i kommunen vant i kategorien Lokalavis.

Journalistfaglig utvikling

I 2023 begynte tre faste nye ansatte i avisen. Vi fikk også inn noen nye vikarer. Derfor gikk det en del tid til opplæring av nye, samt å lage felles rutiner som vi alle er enige om. Både journalistrollen og fronterrollen fikk en rollebeskrivelse, flere manualer ble laget og vi har hatt en del internkursing. Den som er god på foto har holdt fotokurs, den som er god i Photoshop har holdt kurs, den som er god på desk har holdt kurs, den som er god i å føre timer har holdt kurs og så videre.

I 2023 evaluerte vi tidvis veldig bra vårt eget produkt, men tidvis ble det også for hektisk. Målet for 2024 er absolutt å bli enda flinkere på både internkursing og evalueringer, for etter hvert kurs og grundig evaluering, så opplever vi forbedringer. Derfor er det viktig å ta seg tid til, selv om det til tider er vrient å få til.

Etikk

Avisen ble i løpet av hele 2023 ikke meldt inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på god presseskikk.

Internt har vi vært gode på å diskutere de etisk vanskelige sakene allerede i startfasen. Vi har også som regel å lese hverandres saker nøye og diskutere dem før de publiseres. Det har vist seg å være en god strategi for å unngå etiske blemmer.

Kilder

I år har vi jobbet mye med å finne folkene som vi forteller nyhetene gjennom, altså selve casene. Det har vi blitt mye flinkere på enn tidligere. Det å få flere vanlige folk, altså grasrotkilder, med i artikler, gjør også at vi som lokalavis i større grad utfører samfunnsoppdraget med å få flere personer med i den offentlige debatten. Grasrotkildene har heller ikke gjort at vi har brukt færre elitekilder, men elitekildene er «dyttet» lenger ned i sakene, og dermed har vi også unngått at vi har så mange saker der ordfører, enhetsledere osv. er de som tar mye redaksjonell plass.

Mest leste saker

Dette er våre mest leste artikler, etterfulgt av artikkelvisninger, i 2023:

1. Søker etter savnet 7-åring: 329.214

2. Feed fra valgkvelden, valgnatta og dagen derpå: 58.335

3. Feed fra Skalldyrfestivalen: 29.617

4. Skråblikk: Mamma heter Gunn, pappa heter Tom og Arne heter Harald: 24.814

5. Søker i elva etter savnet mann i 20-årene: 23.813

6. Mann døde på telttur med venner og familie: 22.856

7. Feed fra kommunestyret da Sodevika ble behandlet i juni: 19.687

8. Tanker på tirsdag: En leteaksjon som har satt dype spor: 14.671

9. Slik blir det nye kommunestyret: 12.457

10. Feed fra 17. mai: 12.432

11. Feed fra Hummerfisket: 12.216

12. Feed fra Sydli: 12.036

13. Jan Fredrik Karlsen som kjøpte bolig på Sånum: 11.458

14. Lokal mann døde i trafikkulykke i Sverige: 10.500

15. Hund sto fast på fjellhylle: 9.554

Den kontinuerlige nyhetsfeeden vår, med små hendelser og NTB-stoff er også godt lest. Det samme er søk i dødsannonsene og søk i eiendomsoverdragelsene. Disse sakene dras daglig opp på siden vår, og siden de ikke sier så mye om redaksjonelle prioriteringer, ble de ikke innlemmet i mest leste saker-listen.

Årets beste bilder

Her er et knippe gode bilder tatt av journalister i Lindesnes avis i 2023:

I februar ble det oppdaget tarmbakterier i drikkevannet på Vigeland. I tre dager var det forbudt å drikke rett fra kjøkkenkrana. Lars Helge Fidjestøl og vannetaten jobbet på spreng i flere dager for å tømme kummene for gammelt vann. Foto: Espen Sand
Jan Kåre og Malin leker gjemsel rundt det store kastanjetreet i hagen. Pappa teller mens datteren gjemmer seg. Familien er en av to familier som bor på øy uten fastlandsforbindelse. Foto: Espen Sand
Tor Olav Gauksås fra Skjernøy ble vigslet til prest i Skjernøy kapell. Foto: Iselin With Vårøy
Vigelandsjenta Anny Kerim-Lindland scoret flere mål mot Toppserielaget Avaldsnes. Foto: Iselin With Vårøy
Kristin Antonsens keramikkballonger finnes over hele verden. Foto: Trine M. Vasby
Unni Iversen (78) og Siggen Høyland (80) har funnet sammen igjen på sine eldre dager. Foto: Trine M. Vasby
I juli inviterte Lindesnes pistolklubb inn til sitt første stevne med dynamisk skyting, en helt ny gren i klubben. I vekslende regnvær sørget Daniel Fosse (rød caps), klubbleder for pistolklubbens dynamiske skyttergren og dommer for anledningen, for at alt gikk riktig for seg. Foto: Julie Johansen
Politi og bergingsmannskap studerer en bil som kjørte av veien og måtte dras opp av grøfta i Holum i mars 2023. Foto: Jenny Ovlien Frisholm
Sivilforsvaret på vei tilbake til basen etter å ha vært i skogen og lett etter sju år gamle Torjus i oktober 2023. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

De viktigste sakene

Dette er noen av de viktigste sakene vi har jobbet med i 2023 i en ikke-prioritert rekkefølge:

Skolekutt og andre budsjettkutt. Lindesnes kommune har i likhet med mange andre kommuner en sterkt presset økonomi. Kommunen har gått med stort underskudd i flere år, og vedtar stadig strammere budsjett. Det får konsekvenser, og Lindesnes avis har skrevet flere saker om hva den pressede økonomien fører til, spesielt for barn og unge.

Sodevika er mange engasjert i. Striden går ut på at et naturområde kalt Sodevika i 2012 ble regulert som næringsareal. Mange i lokalbefolkningen ønsker ikke en rasering av deres natur, og hvis det blir sprenging der vil det påvirke både huseiere og mange hytteeiere i området. Flere politikere og aktører i næringslivet ønsker på den andre siden et sjørettet næringsareal. Saken har blitt dekket gjennom en rekke artikler i 2022 og 2023, og sakene har også generert mye debatt.

Vanskelige arbeidsforhold og utenforskap. I august ble en serie Lindesnes avis har jobbet mye med endelig publisert. Den handler om kommunalt ansatte som har blitt dårlig behandlet og som senere har sett seg tvunget til å slutte å jobbe eller bytte arbeidssted. I desember hadde vi en ny serie som også handler om arbeidsliv, men da om utenforskap. I den serien fikk vi belyst problematikken, men også vist fram hvordan arbeidslivet kan bidra og inkludere.

Sikring ved elva. I påsken døde nok en mandalitt da han var på vei hjem fra byen og ramlet i Mandalselva. Det har skjedd ni ganger siden 2000. Vi dekke hendelsen, men lagde også flere saker i etterkant på sikring ved elva.

Kommunevalget ble behørig dekket. Både i forkant med portretter, saker, dueller og debatt, men også selve dagen var vi mange på jobb og hadde en omfattende dekning. I dagene som fulgte fram til flertallssamarbeidet forelå hadde vi også flere artikler på resultatene og mulige scenarioer. Det ble også skrevet ledere på temaet.

Leteaksjon etter Torjus (7) står igjen som den tristeste saken vi dekket i 2023. Den var omfattende dekket, og det preget redaksjonen da sjuåringen ble funnet død.

Les ellers årskavalkaden til Lindesnes avis her. I den er de viktigste sakene i 2023 skrevet om og lenket til.

Tone Fredriksen protesterte mot Sodevika-planene under befaringen i mars. Foto: Geir Willy Haugen

Spørsmål fra Polaris-stiftelsen

1. Redaktørens ansvar og plikter er fundamentet for pressens rolle i samfunnet. Redaktøransvaret er også lovfestet. Hva mener du er dine viktigste oppgaver som redaktør? Nevn kort tre punkter.

Å sørge for en åpen og saklig debatt der alle stemmer slipper til.

Å sørge for at leserne får ta del i lokalpolitikken, og dermed får en sjanse til å kunne påvirke og ta del i viktige beslutninger.

Å verne om avisens uavhengighet og integritet, og derfor ikke inngå bindinger og samarbeid/sponsavtaler med andre, store aktører som for eksempel banker.

2. De redaktørstyrte mediene er avhengig av tillit og troverdighet, og de må derfor verne om sin uavhengighet og integritet. Samtidig er de fleste journalister og redaktører samfunnsengasjerte mennesker. Hvilken policy har dere for medarbeideres engasjement på sosiale medier? Er det fritt fram for å uttrykke egne synspunkter og meninger om aktuelle og kontroversielle spørsmål?

Ansatte i redaksjonen skal ikke ytre seg i saker som de kan komme til å dekke, for det blir feil, på mange vis. Ansatte i redaksjonen skal heller ikke tilhøre politiske parti eller ha andre dobbeltroller. Det er helt essensielt for vår avis’ rolle som uavhengig og nøytral.

3. Stadig mer stoff – både tekst og bilder – skapes av, eller har sitt opphav i, kunstig intelligens (KI). Hvordan påvirkes grunnleggende journalistiske prinsipper som kildekritikk, faktakontroll og åpenhet av KI? Hvordan kan vi sikre oss mot skjulte agendaer, unøyaktigheter og løgn generert av KI?

Kunstig intelligens gir mediene en unik mulighet til å samle inn data og koble relevante datasett med hverandre. Derfor kan KI spare både ressurser og sørge for å finne mønster som ikke redaksjonen hadde klart å finne. På en annen side er det også problematisk med KI som verken er nøytral når kilder brukes, eller er kildekritisk. Derfor kan resultatene som kommer bli feil, og det utfordrer helt klar medienes uavhengighet. At KI enkelt kan sørge for deep fake, er også et stort problem for journalistikk som i ren naivitet kan spre løgn og propaganda.

For å unngå å havne i kjipe situasjoner knyttet til KI er det viktig at redaksjoner er bevisste, at KI snakkes om og at kildekritikk settes høyt på agendaen.