Debatten om utviklingen av Sodevika går for fullt i Lindesnes avis. Jeg vil komme med noen betraktninger rundt innleggene fra Kleven, Reiersen, Holte og Engamo.

Områdereguleringen for Strømsvika-Sodevika ble vedtatt i 2012. Senest i 2019 ble formålet for Sodevika igjen opprettholdt i kommuneplanens arealdel for nye Lindesnes. Her står det også følgende: Kommunens store satsting på sjørettet industri skjer i området fra Strømsvika i nord til Sodevika i sør.

Regjeringen er tydelig på at havvindsatsingen skal bidra til industriutvikling. I St.melding 36 (2020-2021) står det:

«Dette gjør vi gjennom å etablere et hjemmemarked ved utlysning av havvindområder i Norge, der norske leverandører på grunn av nærhet til markedet, erfaring fra norsk sokkel og kunnskap vil ha gode muligheter til å delta. Gjennom deltakelse i et hjemmemarked vil norsk leverandørindustri kunne få verdifull erfaring, også når de skal konkurrere om oppdrag i utlandet.»

Den beste måten vi kan sikre rekruttering til eksisterende næringsliv og til kommunale tjenester, er ved å styrke regionen og kommunens arbeidsmarkedsattraktivitet

I mitt tilsvar til Klevens første innlegg viste jeg til hva potensialet for arbeidsplasser innen havvind er i Norge. I planbeskrivelsene for Sodevika skriver utbygger at de vil legge til rette for at Lindesnes kan ta en posisjon innen havvind, enten for bunnfaste eller for flytende turbiner. Produksjon av flyteelementer har størst effekt på området. Om flytende havvind står det i samme St.melding:

«Videre vil regjeringen legge til rette for innovasjon og teknologiutvikling. Flytende havvind har potensial til å bli en viktig kilde til fornybar energi både på verdensbasis og på norsk sokkel.»

Menon Economics har anslått at Norge kan ta inntil 20 prosent av verdensmarkedet for flytende havvind. Tildelingen av Utsira Nord skal legge til rette for innovasjon og utvikling. Det ses på flere teknologier. Betongflytere er en av dem. Fordelene ved å bruke betong er høye lokale ringvirkninger, det kan produseres i Norge, og potensialet for lave klimagassutslipp grunnet utvikling av teknologi for CO2-fangst ved produksjon av sement. Kleven viser kun til det norske markedet for flytende havvind. Agders posisjon er særlig viktig med tanke på hele markedet i Nordsjøbassenget. Her er det langt større utlysninger knyttet til flytende havvind enn det Kleven nevner.

Reiersen, Holte og Engamo tar opp mangel på arbeidskraft og konsekvensene for eksisterende industri og kommunens tjenester dersom vi får større etableringer. Om vi ikke gjør noe annet enn i dag, er tallene dramatiske: Vi blir en av kommunene i Agder med færrest andel av befolkningen i arbeid sett i forhold til folk utenfor arbeid. Det er fordi vi i dag både er en av kommunen med størst utenforskap og en av kommunen med størst andel eldre.

Vi må sikre vekst av arbeidsplasser og økt tilflytting. Det er spesielt viktig å stå sammen med våre naboer og vår region der hvor vi har felles mål, slik vi har i Lindesnes knyttet til havvind. Det ser ut til at Reiersen har glemt dette i sitt innlegg. I forrige formannskap sa leder av WindPort følgende: Dersom Lindesnes hadde hatt areal tilgjengelig nå, hadde vi allerede fått aktivitet knyttet til danske prosjekter fra 2024. Det er mangel på areal langs hele nordsjøbassenget for sjøretta næring.

Den beste måten vi kan sikre rekruttering til eksisterende næringsliv og til kommunale tjenester, er ved å styrke regionen og kommunens arbeidsmarkedsattraktivitet. Det øker sannsynligheten for økt tilflytting. Knut Hauges innlegg «Ti fantastiske år for unge i Oslo- ti tapte år for resten av Sør-Norge» i DN den 23.03.23 viser til følgende: 90 prosent av jobbveksten i privatsektor for arbeidstakere mellom 25-39 år sør for Dovre er kommet i Oslo og Viken. Denne andelen må økes drastisk på Agder det neste tiåret. Da må vi gripe de mulighetene satsingen på grønne industrier gir oss, og vi må aktivt legge til rette for etablering av flere arbeidsplasser. Det er også en av de viktigste nøklene til å få flere inn i arbeidslivet. Dersom vi hadde vært på landsgjennomsnittet når det gjelder utenforskap, så hadde vi hatt 500 flere av våre innbyggere i arbeid enn vi har i dag.

Holte og Engamo spør hvorfor det er sterke krefter som har utbygging av havvind som mål, og hvorfor det haster. I Europa er utbyggingen av havvind allerede godt i gang, nesten 30 GW er installert. Det er like mye som det Norge skal bygge ut innen 2040. Havvind er et av hovedgrepene for at EU skal nå klimamålene. I mars ble de første norske områdene lyst ut. 4. august er fristen for å levere bud fra aktørene som vil bygge ut. Det er posisjoneringen for dette som gjør at aktører nå er i gang med å se på utvikling av områder.

Totalt sett er det beste å utvikle områder som allerede er områderegulert og som ligger ved allerede utbygde områder. Dette er i tråd med nasjonale føringer for arealutvikling. Sodevikaprosjektet vil være med å styrke kommunens muligheter for vekst og utvikling, og det kan bli vårt bidrag for at vi klarer det grønne skiftet. Det er ikke enkelt tiltak som redder noe som helst, men summen av alle tiltak.

Even Tronstad Sagebakken, ordfører (Ap)