Leserinnlegg

Antall eldre mer enn dobler seg fram mot 2040. Samtidig som stadig flere holder seg friske og lever lenger, vil flere av oss få behov for helse- og omsorgstjenester, sammenlignet med i dag. Flere av oss vil få diagnosen demens. Det fordrer at vi som samfunn må rigge oss og sette oss i stand til å håndtere flere personer med demens og flere pleietrengende eldre. Det å skape et aldersvennlig lokalsamfunn er det samme som å skape et demensvennlig lokalsamfunn. Kommunen planlegger og tilpasser for personer med demens i all overordnet planlegging.

Lindesnes kommune er glad for at lokalavisen setter demenssaken i fokus. Vi vil takke personer med demens og deres nærmeste som deler sine historier. Åpenhet er viktig, og vårt håp er at åpenhet kan bidra til at flere søker hjelp på et tidlig stadium.

Vi har tradisjonelt sett vært en «institusjonstung» kommune hvor mange først har søkt om tjenester sent i et sykdomsforløp og da fått tildelt omfattende helse- og omsorgstjenester. Lindesnes kommune tar grep og «vrir» tjenestene mot tidlig innsats og tilrettelegging, slik at den som er demenssyk, sammen med pårørende, opplever læring og mestring. Personer med demens har ulike behov i de ulike fasene av sykdomsforløpet. Det er viktig å få rett tiltak til rett tid.

Tidlig diagnostisering er viktig. Kommunens hukommelsesteam bistår fastlegen i kartlegging og utredning ved mistanke om kognitiv svikt/demens. Personer med hukommelsesvansker, pårørende, venner, naboer eller helsepersonell kan ta kontakt med hukommelsesteamet. I samarbeid med Frivilligsentralen arrangerer vi pårørendeskole hvor pårørende, venner, naboer og bekjente får kunnskap om demens. Dette er en viktig arena for å treffe andre i samme situasjon. Neste pårørendeskole har oppstart tirsdag 17. januar 2023.

I Lindesnes kommune har vi demenskoordinator som blant annet tilbyr samtaler, råd og veiledning for personer med demens og deres pårørende. Tjenesten er gratis og krever ingen vedtak.

Teknologiske løsninger med kalenderfunksjoner, påminnelser og varslinger kan skape mestring for mange tidlig i et sykdomsforløp. Senere kan teknologier som GPS, kamera, bevegelsessensor eller døralarm gjøre at personer med demens og deres pårørende opplever trygghet. Vi må ta i bruk teknologi der det er mulig, og bruke helsepersonell når det er nødvendig.

Høsten 2021 lanserte Lindesnes kommune Tiltakspakke demens. Tjenesten skal sikre at personer med demens i en tidlig fase og deres pårørende får systematisk og individuell tilpasset oppfølging i eget hjem. Kommunen har et overordnet mål om at eldre skal få bo hjemme lengst mulig. Styrket satsing på dag- og aktivitetstilbud er en forutsetning for å få dette til. I ny kommune har vi derfor økt antall plasser i dag- og aktivitetstilbud til hjemmeboende eldre, personer med demens og personer med utfordringer knyttet til psykisk helse og rus. Tilbudene er spredt i kommunen og har variert innhold. Vi må utvide tilbudet og endre åpningstider i takt med økt behov fremover.

Vi kunne nylig lese i et meningsinnlegg at en pårørendegruppe reagerte på at avlastningsplasser i kommunen skulle legges ned. Det er feil. Antall avlastningsplasser er ikke berørt. Mange pårørende har betydelige ansvars- og omsorgsoppgaver overfor sine nærmeste. Avlastning og pårørendestøtte er viktig for å hindre overbelastning. Pårørende kan ha ulike ønsker og behov for avlastning. Gjennom prosjektet Helhetlig pårørendestøtte arbeider vi med å utvikle et mer differensiert og sammenhengende avlastningstilbud til pårørende. Pårørende, frivillige, lag, foreninger, barn og unge vil bli invitert inn i arbeidet med å forme fremtidens avlastningstilbud. Vi har fått midler av Helsedirektoratet og Statsforvalteren til dette arbeidet.

I dag er om lag 80 prosent av våre langtidsplasser i institusjon (sykehjem) tildelt personer med kognitiv svikt eller demenssykdom. I årene fremover vil trolig alle langtidsplasser i institusjon være tilrettelagt for personer med demens. Selv om vi reduserer antall boliger, korttids og langtidsplasser nå, må vi etter hvert øke kapasiteten i takt med at vi blir flere eldre. Helsehuset med samlokaliserte omsorgsboliger er et viktig grep og for å klare å håndtere veksten med flere eldre samtidig som vi blir færre i yrkesaktiv alder. Det blir i tillegg behov for å benytte ledig kapasitet i dagens institusjoner. Tilrettelegging for personer med kognitiv svikt og demens er et krav ved alle nybygg. Dette gjelder både i utforming av bygg, bogrupper og utomhus arealer.

Vi tar kritikken vi mottar på alvor. Vi må løse fremtiden sammen. Lindesnes kommune vil hverken ha helsepersonell eller penger nok til å videreføre dagens praksis. For å bli et aldersvennlig lokalsamfunn må innsatsen komme fra mange. Hele det kommunale apparatet, regionalt og statlig apparat, næringsliv, frivillige, lag og foreninger må stå sammen og bidra. I tillegg må den enkelte innbygger ta et større ansvar og planlegge for egen alderdom. Lindenes kommune ønsker å bidra til et godt samarbeid. Vi må samarbeide for å lykkes med å skape et alders- og demensvennlig lokalsamfunn her i Lindesnes.

Heidi Henanger Haven, kommunalsjef Velferd i Lindesnes kommune